חבּוּרֶה בנויה מתוכן גולשים.
גם אתם מעוניינים לכתוב ולהשפיע?
הצטרפו והעלו עכשיו את התוכן שלכם
סקר: הליכוד מזנק, בנט נחלש מול איזנקוט
סקר מעריב: הליכוד מתחזק, בנט נחלש, איזנקוט מפתיע עם 9 מנדטים. 57% מהציבור נגד חוק הגיוס. רוב תומך בהתערבות בסוריה.

בעקבות רעידת האדמה הפוליטית של השבוע האחרון, סקר חדש שערך עיתון "מעריב" מציג מגמות ברורות בשדה הציבורי והפוליטי. על רקע המתיחות בממשלה, פרישת המפלגות החרדיות, המשבר בגבול סוריה והדיונים סביב עסקת החטופים הליכוד מתחזק, ראש הממשלה נפתלי בנט נחלש, והציבור משמיע עמדה נחרצת נגד חוק הגיוס החדש.
הסקר, שנערך על ידי "לזר מחקרים" בראשות ד"ר מנחם לזר ובשיתוף Panel4All, בודק שני תרחישים עיקריים האחד שבו בנט מתמודד בראש מפלגה עצמאית, והשני שבו גם הרמטכ"ל לשעבר גדי איזנקוט מתמודד בנפרד.
בתרחיש בו בנט רץ לבדו ללא חבירה לאיזנקוט, הליכוד מזנק ל־26 מנדטים עלייה המשקפת התחזקות משמעותית לאור המשברים האחרונים. בנט עצמו שומר על כוח עם 22 מנדטים, אך גוש המרכז־שמאל מתמודד עם פיצול ניכר: ישראל ביתנו עם 11 מנדטים, הדמוקרטים עם 10, ויש עתיד עם 8 בלבד.
יהדות התורה ועוצמה יהודית מקבלות 7 מנדטים כל אחת, שס 9, כחול לבן 6, ואילו המפלגות הערביות רעם וחד"ש-תעל שומרות על 5 מנדטים כל אחת. הציונות הדתית נחלשת ל־4, ובלד אינה עוברת את אחוז החסימה עם בלבד.
כאשר איזנקוט נכנס לתמונה, התמונה משתנה. הליכוד נותר יציב עם 26 מנדטים נתון שמעיד על ליבה אלקטורלית בלתי מעורערת. לעומת זאת, בנט נחלש ל־18 מנדטים, ואיזנקוט מצליח בכניסתו הראשונה לזירה לגרוף 9 מנדטים הישג לא מבוטל, אך כזה שמחליש את כל הגוש.
הדמוקרטים נשארים עם 9, ישראל ביתנו יורדת ל־10, שס ל־8. שאר המפלגות שומרות פחות או יותר על כוחן, ובלד שוב אינה עוברת את אחוז החסימה.
הנתונים מצביעים על מגמה ברורה: בנט אמנם מייצב את כוחו ומושך קהלים חדשים בזכות עמדות ביטחוניות ברורות והישגים ממשלתיים, אך ללא חיבור אסטרטגי כוחו מוגבל. איזנקוט מוכיח פוטנציאל פוליטי מיידי, אך גם מבהיר את המחיר של ריבוי רשימות בגוש המרכז.
שאלת חוק הגיוס נמצאת בליבת השיח הציבורי. 57% מהציבור סבורים כי החוק שמקדמת הממשלה אשר מסיר את הפטור האוטומטי לבחורי ישיבה שלא קיבלו מעמד תלמיד ישיבה מוכר פוגע בביטחון המדינה. רק 32% תומכים במהלך, ו־11% אינם מגובשים בעמדתם.
גורמים ביטחוניים שהשתתפו בתדרוכים עם ועדת החוץ והביטחון לאחרונה טוענים כי החוק מעורר מתיחות בתוך צה"ל, ומעורר ספקות באשר לאכיפה השוויונית של השירות.
לצד סוגיית הגיוס, הסקר מגלה רוב לתמיכה בהתערבות צבאית בסוריה בתנאי שמדובר בפעולה מצומצמת ומדויקת נגד מטרות איראניות או טרוריסטיות. מדובר בשינוי מגמה משמעותי לעומת השנים האחרונות, בהן הציבור נטה להימנע מהסתבכות בצפון.
בסך הכול, הקואליציה בהובלת בנט ושותפיו מקבלת כ־52 עד 53 מנדטים, בעוד האופוזיציה חוצה את קו ה־57. הציבור נוטה ימינה אך מביע חוסר אמון ביוזמות חקיקה שפוגעות באיזון החברתי.
המסר המרכזי מהסקר ברור: הציבור רוצה ביטחון, יציבות, ומנהיגות מאוזנת אך לא קונה כל רפורמה בשם שוויון בנטל.
חבּוּרֶה מספקת פלטפורמה לכותבי תוכן ואינה אחראית על איכות ואמינות התוכן ובכלל. לדיווח על טעות או הפרת זכויות ולכל דיווח על התוכן לחץ כאן. ייתכן שהתמונות בכתבה יהיו כפופות לזכויות יוצרים