יום שני, 31/03/2025
האנשים שלי
עמוד הבית » פוליטי

"מקלות בגלגלים": ממשלת ישראל מדיחה את היועצת המשפטית

שרי הממשלה אישרו פה אחד את הדחת היועמ"שית גלי בהרב מיארה. מרבית השרים מתחו ביקורת חריפה על התנהלותה והאשימו אותה בסיכול מדיניות הממשלה.

15:18 ,23/03/25
לעמ
קרדיט: לעמ
בואו לכתוב בחבּוּרֶה!

חבּוּרֶה בנויה מתוכן גולשים.
גם אתם מעוניינים לכתוב ולהשפיע?
הצטרפו והעלו עכשיו את התוכן שלכם

הצטרפות

בישיבת ממשלה סוערת שהתקיימה היום (ראשון) אישרו שרי הממשלה פה אחד את המהלך להדחתה של היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב מיארה, מהלך שיזם שר המשפטים יריב לוין. ההחלטה התקבלה לאחר דיון נוקב שבו הביעו שרים רבים ביקורת חריפה על תפקודה.

היועצת המשפטית בחרה להיעדר מהדיון בעניינה ובמקום זאת שלחה מכתב לשרים, שבו טענה כי הממשלה פועלת בניגוד לחוק. מהלך זה זכה לביקורת מצד שר המשפטים יריב לוין שאמר כי "ההיעדרות שלה ואופן כתיבת מכתבה מעידים על הכול". בהתייחסות עוקצנית הוסיף השר ניר ברקת כי "כנראה שהיא הלכה לישיבת ממשלה אחרת".

השר אבי דיכטר התייחס לעמדותיה המשפטיות של בהרב-מיארה וציין: "אני קורא את הציטוטים שלה משנת 2022 על הסכם הגז ועל כך שאין מניעה משפטית פשוט לא להאמין שבסוגיה כל כך דרמטית היא הייתה איתם".

שר הדתות מיכאל מלכיאלי הצטרף לביקורת ואמר כי משרדו נמנע מלהגיש הצעות חוק בשל חוות הדעת המשפטיות, והוא נאלץ לבקש מחברי כנסת להגיש הצעות חוק פרטיות כדי לעקוף את עמדת הייעוץ המשפטי. זוהי עדות מטרידה לחוסר היכולת של משרדי ממשלה לקדם את מדיניותם באמצעות הכלים הממשלתיים המקובלים.

סגן השר אורי מקלב העלה טענות חמורות לגבי התערבות מערך הייעוץ המשפטי בתהליכים פנים משרדיים: "ראינו איך מנעו מהיועצת המשפטית למשרד הביטחון לקחת חלק בדיונים של חוק הגיוס עוד קודם גיבוש חוות דעת בכלל, זהו דבר ללא תקדים". מקלב הוסיף כי היועצים המשפטיים "מזמינים ישיבות בצורה אקטיבית עם מערכת הביטחון בלוחות זמנים שהם לא רגילים אליהם ומכריחים את המערכת לפעול באופן שהם לא רגילים כדי לפגוע בבני הישיבות".

שר המשפטים לוין ציין בביקורתו כי היועצת המשפטית "לא מציגה חלופות רק מה לא", משמע, נוקטת בגישה שלילית באופן עקבי מבלי להציע פתרונות מעשיים.

שר הרווחה יעקב מרגי טען כי חוות הדעת המשפטיות הורסות את התהליכים במשרד שלו וכי היועמ"שית מתפקדת כאילו היא הריבון עצמו. סגן השר מקלב הוסיף דוגמה מקרה סבסוד המעונות, שבו לדבריו הביאו היועצים המשפטיים "פרשנות ללא פסיקת בג"ץ בזמן שבית המשפט עצמו לא נדרש לזה, כל זה במטרה אחת ברורה מאוד".

מזכיר הממשלה, יוסי פוקס, הציג נתונים מטרידים המשווים את התנהלות היועמ"שית בממשלות שונות: "לא הייתה החלטה אחת בממשלה הקודמת שבה היא קבעה שיש מניעה משפטית. רק אצלנו יש עשרות החלטות כאלה". על אותו קו חשיבה הוסיפה גם השרה עידית סילמן: "בממשלה הקודמת היא הייתה מזכירת הממשלה, אצלנו היא יושבת ראש האופוזיציה".

מהביקורת החריפה ביותר נשמעה מפי השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר, שפירט את השפעת עמדות היועמ"שית על יכולתו לנהל את המאבק בפשיעה ובטרור: "אי אפשר לתאר כמה מקלות בגלגלים היא תקעה לי היא הייתה נגד מעצרים מנהליים למשפחות פשע בעולם הערבי, דבר שהיה מציל חיים; היתה נגד חסמים סלולריים למחבלים בבתי הכלא; התנגדה להקמת המשמר הלאומי; התנגדה לרפורמה בנשק, שהוכח כמצילת חיים; ורצתה להכריח אותי לחלק פירות לנוחבות. כמה שלא ניסיתי לנהל איתה שיח כדי להילחם בפשיעה לא היה עם מי לדבר".

מעניין במיוחד היה לשמוע את דבריו של השר גדעון סער, שהיה שותף למינויה של היועמ"שית בממשלה הקודמת, ובכל זאת מתח עליה ביקורת חריפה: "מאוד מצער שהגענו למצב הזה. זה הליך שצריך לנקוט בו במקרים נדירים. חשבתי וקיוויתי שאפשר יהיה להימנע מכך. אבל היועצת המשפטית עצמה שכנעה שמצב הדברים הוא הרבה מעבר לעילה שנקבעה בדו"ח שמגר ושאותה איזכר שר המשפטים".

סער הוסיף בהתייחסו למכתב ששלחה היועמ"שית: "המקרים בהם הייעוץ המשפטי הצביע על כך שלא ניתן מבחינה משפטית לקדם את רצון הממשלה הם ספורים ובאופן חריג – הקביעה הזו במכתבה פשוט אינה נכונה. מספיק רק לראות מה קרה בשבועות האחרונים. יש גם מקרים רבים מאוד של טענות בדבר מניעה משפטית על הצעות חוק, בכלל זה על כאלה שרחוקות מאוד מכך".

לסיכום דבריו הדגיש סער: "כשהיועצת טוענת במכתבה שטענת היעדר שיתוף פעולה יעיל מנותקת מהמציאות – זו טענה מנותקת מהמציאות. וכל אזרח במדינה מכיר את זה. יש כאלה שמרוצים מכך, כי הם מתנגדים לממשלה, אבל גם הם מכירים את המציאות".

החלטת הממשלה להדיח את היועצת המשפטית לממשלה מהווה תקדים היסטורי במערכת המשפטית הישראלית. ההחלטה מעידה על משבר אמון עמוק בין דרג פוליטי נבחר לבין השומרים על הסף המשפטיים. ביקורת השרים התמקדה בטענות כבדות משקל: התנגדות שיטתית למדיניות הממשלה הנבחרת, יישום סטנדרטים כפולים בין ממשלות שונות, והפיכת היועץ המשפטי מגורם מייעץ לגורם שמכתיב מדיניות.

הדיון בישיבת הממשלה חשף מערכת יחסים עכורה בין הייעוץ המשפטי לבין המערכת הפוליטית, וסימן נקודת שבר ביחסים אלה. יש לציין שיש המבקרים את המהלך וטוענים כי מדובר בניסיון לפגוע בשומרי הסף, אך מנגד הממשלה מציגה את המהלך כניסיון להחזיר את האיזון הנכון בין הדרגים הנבחרים לבין הדרג המקצועי.

לא ברור בשלב זה מי יחליף את בהרב מיארה בתפקידה או מה תהיינה ההשלכות המשפטיות והציבוריות של צעד דרמטי זה. האתגר הבא יהיה מציאת יועץ משפטי שיוכל לשקף את האיזון העדין בין שמירה על שלטון החוק לבין כיבוד הדמוקרטיה והרצון של הממשלה הנבחרת לממש את מדיניותה.

חבּוּרֶה מספקת פלטפורמה לכותבי תוכן ואינה אחראית על איכות ואמינות התוכן ובכלל. לדיווח על טעות או הפרת זכויות ולכל דיווח על התוכן לחץ כאן. ייתכן שהתמונות בכתבה יהיו כפופות לזכויות יוצרים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות נוספות של שמחה קנר
עוד באותו מדור
ajax loader
- תוכן בבדיקה טרם עלה לאתר -
- תוכן בבדיקה טרם עלה לאתר -
האפליקציה שלנו מחכה לכם התקינו עכשיו