חבּוּרֶה בנויה מתוכן גולשים.
גם אתם מעוניינים לכתוב ולהשפיע?
הצטרפו והעלו עכשיו את התוכן שלכם
פרשת מטות מסעי -ממשפחה לאומה ומהאומה למשפחה
אם נדע לחזק את המשפחה, נבנה גם אומה איתנה.

שתי הפרשות המסיימות את ספר במדבר מטות ומסעי חותמות תקופה ארוכה של נדודים, מאבקים, חוקים וקרעים, ומסמנות את המעבר מהליכה במדבר להתיישבות בארץ ישראל. המעבר הזה הוא לא רק גיאוגרפי או היסטורי אלא גם רגשי, מוסרי ומשפחתי.
אחד הנושאים המרכזיים העולים בפרשות אלה הוא תחושת השייכות של הפרט, של המשפחה, של השבט ושל העם כולו. דווקא ב"מסעי בני ישראל" פירוט ארוך של תחנות המסע מזכירה התורה לכל אחד ואחת מאיתנו שגם נדודים, חוסר וודאות וקשיים, הם חלק מהמסע של בניית משפחה וקהילה.
בריתות, התחייבויות, והכוח שבמילה
פרשת מטות נפתחת בחשיבותו של הנדר ההתחייבות שבעל פה. המילים שלנו מחייבות, וכוח הדיבור יוצר מציאות. בהיבט המשפחתי, זהו שיעור חשוב: ילדים לומדים מהוריהם מהי מחויבות. כשאב או אם מבטיחים הם נדרשים לקיים. דמות הורית יציבה, המקיימת את הבטחותיה, יוצרת ביטחון רגשי אצל ילדיה.
מעבר לכך, הפסוקים העוסקים בנדרי נשים מדגישים גם את התלות והקשרים שבין בני משפחה האב, הבעל, והאישה ושוב מציבים במרכז את השיח המשפחתי, ואת הדרך בה החלטות אישיות משתקפות במסגרת המשפחתית הרחבה.
בנות צלפחד: משפחה שמעזה לשאול
שוב חוזרות פרשותינו לבנות צלפחד חמש אחיות שמבקשות נחלה בשם אביהן, אשר מת במדבר. בקשתן אינה רק בקשה רכושית, אלא ביטוי עמוק לרצון לשמר את שמו ואת זכרו של אביהן ערך משפחתי ראשון במעלה.
משפחות רבות מתמודדות עם שאלות של ירושה, המשכיות, ומקום הקול הנשי. סיפורן של בנות צלפחד מלמד שילדים שגדלים בבית שמעודד צדק, דיבור חופשי ואמונה בצדקת הדרך הופכים למבוגרים שפועלים באומץ לב.
משפחות הגולה ומשפחות הנחלה
בסיום פרשת מסעי, ערב הכניסה לארץ, מתברר שבני שבט גד וראובן, כמו גם חצי שבט מנשה, בוחרים להתיישב בעבר הירדן המזרחי. לכאורה, זו החלטה כלכלית הם בעלי מקנה רב ומעדיפים אזור ירוק ומתאים. אך משה מציב בפניהם תנאי: הם יכולים להתיישב רק אם יתחייבו לשותפות בגורל העם, וילחמו יחד עם יתר השבטים.
זהו מסר ברור משפחה אינה חיה לעצמה בלבד. גם כאשר נוח לך ונראה שאתה מסודר עליך לדאוג לאחרים. גם בחיי המשפחה, אין מדובר רק בהורים וילדים, אלא במעגל רחב יותר אחריות לסבים, לדודים, לשכנים, ולחברה כולה.
המסע כבסיס לחינוך
רשימת התחנות הארוכה בפרשת מסעי ארבעים ושתיים תחנות מזכירה לנו שכל שלב במסע חשוב. כך גם בחיי המשפחה: כל מעבר, כל התמודדות, כל שמחה הם תחנה שמעצבת את ילדינו. את הזיכרונות שאנו יוצרים היום, ייקחו איתם ילדינו כמורשת משפחתית לעתיד.
סיכום: ממשפחה לאומה ומהאומה למשפחה
פרשות מטות ומסעי מסיימות את ספר במדבר ומכינות אותנו לכניסה לארץ לתחילתה של תקופה חדשה. אך המסע הגדול של העם אינו מנותק מהמסע האישי של כל משפחה. ערכים של מחויבות, שותפות, שייכות, אומץ לשאול, ונכונות להיאבק על הטוב כל אלה צומחים במשפחה. ומשם הם נובעים הלאה, אל כל העם.
אם נדע לחזק את המשפחה, נבנה גם אומה איתנה.
חבּוּרֶה מספקת פלטפורמה לכותבי תוכן ואינה אחראית על איכות ואמינות התוכן ובכלל. לדיווח על טעות או הפרת זכויות ולכל דיווח על התוכן לחץ כאן. ייתכן שהתמונות בכתבה יהיו כפופות לזכויות יוצרים