חבּוּרֶה בנויה מתוכן גולשים.
גם אתם מעוניינים לכתוב ולהשפיע?
הצטרפו והעלו עכשיו את התוכן שלכם
פרשת אמור-קדושה ואחריות
פרשת אמור עוסקת במעמדו ובקדושתו של הכהן, במועדי ישראל ובמערכת החוקים והקדושה של העם. אך מתחת לפני השטח ההלכתי, עולה מן הפסוקים תמונה עמוקה ש

קדושת המשפחה אחריות הכהן מתחילה בבית
הפרשה פותחת בציווי:
"אמור אל הכהנים בני אהרון ואמרת אליהם לנפש לא יטמא בעמיו" (ויקרא כ״א, א')
כבר מהמילים הראשונות, התורה משרטטת הבחנה חדה בין האדם הפרטי לבין תפקידו המשפחתי-קהילתי. כהן אינו רק עובד במקדש הוא גם נדרש להתנהל אחרת בתוך ביתו ובקרב משפחתו.
הכהן הגדול, לדוגמה, לא יכול להיטמא אפילו לקרוביו. אבל כהן רגיל כן נטמא לאביו, לאמו, לבנו, לבתו ולאחיו כלומר, המשפחה הקרובה גוברת אפילו על הציווי לשמור על טהרה. מכאן אנו לומדים על ערכה העליון של המשפחה שהיא קודמת לתפקידים חיצוניים, אפילו כשהם קדושים.
בחירת בת זוג חוקים שמגינים על טוהר היחסים
בהמשך, מציינת התורה את המגבלות החלות על הכהן בבחירת אשתו:
"אשה זונה וחללה לא ייקחו ואשה גרושה מאישה לא ייקחו" (ויקרא כ״א, ז')
העיקרון כאן אינו להפלות נשים, אלא להציב גבולות ברורים ביחס לבניית משפחה על בסיס יציבות, מחויבות ויושרה מוסרית. הבית הכהני אמור להיות סמל של טהרה לא רק במקדש, אלא גם בחדרי הבית הפרטי. התורה מלמדת שאהבה וזוגיות אינן רק עניין של רגש, אלא גם של אחריות.
העברת ערכים בתוך המשפחה
חלקה השני של הפרשה עוסק במועדי השנה שבת, פסח, ספירת העומר, שבועות, סוכות ועוד. כל מועד מגלם בתוכו זמן משפחתי מובהק: סעודת שבת, ליל הסדר, ישיבה בסוכה. לוח השנה היהודי מתפקד כ"מערכת חגים משפחתית", שמזכירה לנו שוב ושוב לשוב הביתה, להתכנס, לשוחח, להעביר מסורת, לחוות יחד.
האמירה "ושמרתם את מועדי" (ויקרא כ״ג) איננה רק מצווה לקיום הלכתי. זו קריאה לחיזוק התא המשפחתי דרך זמן משותף, שיחה, טקס וחוויה.
חינוך לערכים גם כשהמחיר גבוה
הפרשה מסתיימת בסיפור קשה של בן איש מצרי ואמו הישראלית, שמקלל את שם ה'.
הפסוקים:
"ויצא בן אישה ישראלית… ויקוב את השם ויקלל" (ויקרא כ״ד, י"א)
על אף הקושי, התורה מביאה את הסיפור כדי ללמד על חשיבות חינוך הילדים לערכים בתוך מסגרת משפחתית ברורה. ייתכן שהיעדר אב ישראלי ברור, תחושת זרות וחוסר שייכות הם שתרמו להתפרצות הקשה. זו קריאה לנו ההורים: הבה נעניק לילדינו זהות ברורה, תחושת שייכות, גבולות, חום וחזון מוסרי.
הבית המקום בו מתחילה הקדושה
פרשת אמור מזמינה אותנו להבין כי קדושה אינה רק עניין של מקדש, כהונה או טקס. היא נולדת בראש ובראשונה בתוך הבית בין איש לאשתו, בין הורה לילד, בין משפחה אחת לשכנתה. שם נבחנת המחויבות, שם נבנים ערכים, ושם מתגלה הרוח.
הכהנים קיבלו את קדושתם מלמעלה אך עלינו מוטלת המשימה לבנות קדושה דרך הבחירות הקטנות של היום-יום: דרך המילים שאנו אומרים, דרך הדרך שבה אנו מקשיבים, מגדלים, מוודאים שהחגים שלנו באמת "חגיגיים", וששבתותינו באמת "שלום".
זו קדושת המשפחה זו פרשת אמור.
חבּוּרֶה מספקת פלטפורמה לכותבי תוכן ואינה אחראית על איכות ואמינות התוכן ובכלל. לדיווח על טעות או הפרת זכויות ולכל דיווח על התוכן לחץ כאן. ייתכן שהתמונות בכתבה יהיו כפופות לזכויות יוצרים