חבּוּרֶה בנויה מתוכן גולשים.
גם אתם מעוניינים לכתוב ולהשפיע?
הצטרפו והעלו עכשיו את התוכן שלכם
לקראת הסכם הפסקת האש בצפון: אלו פרטי העסקה המלאים
פרטי ההסכם בין ישראל ללבנון נחשפים וכוללים פיקוח על מכירות נשק ופריסת צבא לבנון בלבד בדרום. ייתכן תיווך אמריקאי וסנקציות להבטחת יישום.
ממשלת לבנון וישראל מתקרבות להסכם הפסקת אש ארוך טווח, שמטרתו יצירת יציבות בגבול הצפון תוך שינוי כללי המשחק לגבי אכיפת הביטחון בדרום לבנון. לדברי גורמים מדיניים בישראל, ההסכם, המתגבש בתיווך אמריקאי, מתמקד בפירוק כל התשתיות החמושות השייכות לחיזבאללה ולקבוצות חמושות אחרות בדרום לבנון. לפי תנאי העסקה, צבא לבנון הרשמי יהפוך לכוח החמוש היחיד באזור.
טיוטת ההסכם, שפורסמה ב"כאן 11", מראה כי ישראל ולבנון מכירות בחשיבות החלטת מועצת הביטחון של האו"ם מספר 1701. מדובר בהחלטה שהתקבלה בעקבות מלחמת לבנון השנייה, וקבעה מגבלות חמורות על נוכחות כוחות חמושים בדרום לבנון, כולל איסור על חיזבאללה והקבוצות החמושות האחרות לפעול באזור.
לפי ההסכם החדש, ייפרס צבא לבנון באופן מלא באזור, והאחריות על הביטחון תועבר אך ורק אליו וליוניפי"ל, בעוד חיזבאללה וכל הכוחות הלא רשמיים יפונו מנשקם. כמו כן, ארצות הברית ומדינות נוספות יהיו מעורבות בפיקוח על כל תהליך העברת הנשק למדינה.
ממשלת לבנון אף הסכימה להטלת מנגנון פיקוח נרחב על כל רכישות הנשק ותהליכי הייצור של אמצעי לחימה בתוך המדינה. הפיקוח המוגבר נועד לוודא שאף נשק לא יגיע לידי חיזבאללה או קבוצות חמושות לא חוקיות אחרות. לבנון תעניק כעת סמכויות נוספות לכוחות הביטחון שלה כדי לאכוף את ההסכם, וכוח יוניפי"ל, בתמיכת מדינות אירופאיות, ילווה את התהליך.
ישראל, בשיתוף עם ארה"ב, מציעה מנגנון פיקוח קפדני יותר מזה של החלטת מועצת הביטחון 1701, שאף פעם לא יושמה במלואה. בשונה מהמנגנון הקיים, ההסכם החדש מציע הרחבה משמעותית של הפיקוח ויכולת אכיפה שתאפשר התמודדות עם כל הפרה של ההסכם, כולל סנקציות כלכליות ודיפלומטיות שיוכלו להיות מוטלות במידה ויתגלו ניסיונות להפר את התנאים שנקבעו.
לדברי גורמים ישראליים, מנגנון הפיקוח הזה צפוי להיות יעיל יותר, משום שהכוונה היא להוסיף תוקף מבצעי שיש בו אפשרות לפעולה מיידית של ישראל במידה של הפרות, בניגוד למנגנון יוניפי"ל שהיה מוגבל יחסית באפשרויותיו להגיב באופן אפקטיבי בשטח.
בישראל הדגישו את חשיבות המעקב הבינלאומי על מניעת הכנסת נשק נוסף לשטח לבנון. בהסכם נכללים סעיפים על פיקוח קפדני במעברי הגבול של המדינה, פירוק כל מתקן לייצור נשק שלא מוכר על ידי הממשלה, ופירוק תשתיות חמושות שאינן עומדות בקנה אחד עם תנאי ההסכם.
לדברי פרשנים, מדובר במהלך שיכול להוביל ליציבות ארוכת טווח בגבול הצפון, במיוחד אם ייאכף בצורה הדוקה ויסיר את כוחו של חיזבאללה באזור. בעוד עיני העולם נשואות לעבר המזרח התיכון, נשקלת גם האפשרות לכלול סעיפים הנוגעים למגעים נוספים מול חמאס, שאולי יתקיימו במקביל להסדר המתגבש עם לבנון.
גורמים המעורבים בתהליך מציינים כי השגת הסכם זה משקפת את תחושת ההכרח לתרגם את ההישגים הצבאיים מהחודשים האחרונים למהלך מדיני מוצק. תחושה זו מתעצמת לאור הצורך לאפשר לתושבים הישראלים לשוב לשגרת חייהם ביישובי הצפון מבלי לחשוש להסלמה מחודשת מצד חיזבאללה או גורמים אחרים.
בישראל מדגישים כי השקט בגבול הצפון לא יישמר אך ורק על ידי הסכמים כתובים, אלא גם על ידי מוכנות לפעול באש במידת הצורך.
חבּוּרֶה מספקת פלטפורמה לכותבי תוכן ואינה אחראית על איכות ואמינות התוכן ובכלל. לדיווח על טעות או הפרת זכויות ולכל דיווח על התוכן לחץ כאן. ייתכן שהתמונות בכתבה יהיו כפופות לזכויות יוצרים