חבּוּרֶה בנויה מתוכן גולשים.
גם אתם מעוניינים לכתוב ולהשפיע?
הצטרפו והעלו עכשיו את התוכן שלכם
בישיבה חגיגית בכותל: אושרה תכנית חומש לחיזוק אגן העיר העתיקה
הממשלה אישרה בישיבתה החגיגית במנהרות הכותל לרגל יום ירושלים את תכנית החומש לפיתוח אגן העיר העתיקה בירושלים, על סך כחצי מיליארד שקלים
הממשלה אישרה בישיבתה החגיגית במנהרות הכותל לרגל יום ירושלים את תכנית החומש לשנים 2023-2028 לפיתוח אגן העיר העתיקה בירושלים, על סך כחצי מיליארד שקל.
התכנית תתמקד במספר תחומים מרכזיים, בין היתר תיירות מקומית ובינלאומית, פיתוח תשתיות פיזיות לרבות שיפור התנועה והנגישות לאזור, שיפור התנועה, הסעות, חניונים וכדומה, ניקיון ותחזוקה שוטפת של האזור, פיתוח כלכלי ועסקי, פיתוח שטחים פתוחים וגנים לאומיים תוך שמירה על הטבע, הנוף והמורשת וקידום הסדרה סטטוטורית במקום.
לטובת ניהול התכנית תוקם ועדת היגוי משותפת בראשה יעמוד מנכ"ל משרד ירושלים ומסורת ישראל, אסף יזדי, ובה ישתתפו נציגים מטעם הממונה על התקציבים במשרד האוצר, החשב הכללי במשרד האוצר, ומנכ"ל עיריית ירושלים.
לוועדה יוזמנו כמשקיפים קבועים מנכ"ל החברה לשיקום ופיתוח הרובע היהודי בעיר העתיקה בירושלים, מנכ"ל הרשות לפיתוח ירושלים, מנכ"ל החברה לפיתוח מזרח ירושלים ומנכ"ל מרכז גבעת התחמושת.
התוכנית המובאת לאישור הממשלה בהחלטה זו היא תוכנית חומש רביעית לחיזוק ומיצוב אגן העיר העתיקה בירושלים. יש לציין כי תכנית אגן ג' אושרה בין השנים 2018 – 2023, אך מאחר ורוב הפרויקטים כבר הושלמו, ובשטח קיימים צרכים רבים הטעונים השקעה נוספת, מוצע לאשר תוכנית חומש חדשה, כבר כעת בשנת 2023.
התקציב הממשלתי שיוקצה לתכנית יעמוד על סך של 476 מלש"ח בסך הכל, אשר יאוגמו במשרד ירושלים ומסורת ישראל. נקבע כי אחת לשנה, בישיבת הממשלה לציון יום ירושלים, יציג משרד ירושלים ומסורת ישראל את נתוני התקציב הרב שנתי והשנתי ואת נתוני הביצוע לתכנית.
בדברי ההסבר להחלטה נכתב כי "מרחב אגן העיר העתיקה בירושלים הוא אזור מיוחד במינו, אשר אין לו אח ורע בכל רחבי מדינת ישראל. מרחב זה מצטיין באתרים בעלי חשיבות היסטורית, דתית, תרבותית וארכיאולוגית. אזור זה הינו בעל פוטנציאל רב עצמה למשיכת תיירים רבים מהארץ ומרחבי העולם שתרומתם מכרעת לשגשוג הכלכלה והמסחר".
"העיר העתיקה היא פסיפס נדיר של פעילות אנושית, שתחילתה בעבר הרחוק ונמשכת, ברציפות, עד ימינו אלה. בין חומותיה מתגוררים בכפיפה אחת קהילות שונות המונות למעלה מ־35,000 תושבים בשטח מצומצם של פחות מקילומטר רבוע אחד. פיתוח אגן העיר העתיקה הכרחי לצורך מיצובו כאבן שואבת ומוקד משיכה משמעותי לבאים בשעריו", לשון ההחלטה.
ראש הממשלה נתניהו אמר בפתח ישיבת הממשלה החגיגית "בניגוד למה שאמר אבו מאזן לפני כמה ימים, היינו כאן לפני אלפי שנים ונהיה כאן עוד אלפי שנים"
"ירושלים הייתה בירתנו כ-1,100 שנים לפני שלונדון הפכה לבירת אנגליה, כ-1,800 שנה לפני שפריז הפכה לבירת צרפת, וכ-2,800 שנה לפני שוושינגטון הפכה לבירת ארה"ב"
הממשלה מקיימת כעת ישיבת ממשלה חגיגית, לציון יום ירושלים, באתר מנהרות הכותל. במסגרתה מתקבלות מספר החלטות ממשלה לפיתוחה וחיזוקה של העיר".
עוד אמר "אבו מאזן אמר לפני ימים אחדים באו"ם שלעם היהודי אין קשר להר הבית ושמזרח ירושלים היא חלק מהרשות הפלסטינית. ובכן, לתשומת ליבו, אנו מקיימים היום את ישיבת הממשלה המיוחדת לכבוד ירושלים למרגלות הר הבית שבו בנה שלמה המלך את בית המקדש הראשון של העם היהודי. ושוב, לתשומת ליבו של אבו מאזן, הלב של מדינת ישראל ההיסטורית, עיר דוד, היה כאן כבר לפני 3,000 שנה.
הקשר העמוק בין העם היהודי לירושלים הוא קשר שאין דומה לו בין האומות. ירושלים הייתה בירתנו כ-1,100 שנים לפני שלונדון הפכה לבירת אנגליה, כ-1,800 שנה לפני שפריז הפכה לבירת צרפת, וכ-2,800 שנה לפני שוושינגטון הפכה לבירת ארה"ב. במשך מאה דורות יהודים נתנו ביטוי לכמיהה המיוחדת של עמו לירושלים, בשלוש תפילות ביום, ותחת כל חופה.
לפני 56 שנה, במלחמת ששת הימים, איחדנו את ירושלים. אבל אני חייב לומר שהמאבק על אחדותה לא תם. כי פעם אחר פעם, חבריי ואני נאלצנו להדוף את הלחצים הבינלאומיים מצד אלה שביקשו לחלק שוב את ירושלים, ומצד ראשי ממשלה בישראל שהיו נכונים להתמסר ללחצים הללו, אפילו היו מוכנים לוותר על המקומות הקדושים ביותר לעם היהודי.
אנחנו נהגנו אחרת. לא רק שלא חילקנו את ירושלים – בנינו והרחבנו אותה. אני גאה על הזכות הגדולה שנפלה בחלקי לבנות שכונות חדשות בירושלים כמו הר-חומה, גבעת המטוס ומעלה הזיתים, בהם גרים היום רבבות ישראלים, ועשינו את כל זה יחד מול לחצים בינלאומיים אדירים. אנחנו עמדנו בלחצים הללו.
אני גאה על כך שהממשלות בראשותנו מובילות התרחבות אדירה ופיתוח בכל חלקי העיר, במערבה ובמזרחה, למען כל תושביה. אני גאה על כך שהבאנו להכרה אמריקנית בירושלים כבירת ישראל, ולהעברת שגרירות ארה"ב ושגרירויות נוספות אל הבירה – והיד עוד נטויה.
אני מבטיח לכם שיהיו עוד שגרירויות שיעברו לירושלים וזה לא ייקח עוד הרבה זמן. אבל המלאכה לא תמה והאתגר עדיין לפנינו. כי ישנם עדיין אלה שרוצים לחלק את ירושלים, והם אומרים זאת בגלוי. ויש המכריזים על נאמנותם לירושלים המאוחדת, אך אינם באמת מוכנים להיאבק עליה ברגע מבחן. רק המחנה הלאומי בראשותנו שומר על ירושלים מאוחדת וחזקה, כשם שאנחנו שומרים על ביטחוננו וגאוותנו הלאומית.
ולכן למען ביטחוננו, למען עתידנו, וגם למען אחדות ירושלים, אנו חייבים להמשיך לקיים את הממשלה שלנו, ממשלת המחנה הלאומי. כולם רואים את ההבדל.
רק לפני שנה, כאן בלב ירושלים, ראינו מחזה מביש. שתי צעירות יהודיות מיהרו להוריד את דגלי ישראל מרכבן, הן עצרו ברמזור והיה להן חשש שתהלוכה של פלסטינים, שהתריסו מולם והלכו והניפו דגלי אש"ף בלב ירושלים, יפגעו בהן. כמו רבים אחרים, גם אנחנו הזדעזענו ממחזה זה.
אנחנו הבטחנו להחזיר את הכבוד הלאומי – ואנו מקיימים את הבטחתנו. עשינו זאת בשבוע שעבר במצעד הדגלים שצעד בגאון בחוצות בירתנו, ובמבצע "מגן וחץ" ששינה את המשוואה מול הגיהאד האיסלאמי.
כמובן שכדי להמשיך ולקיים את הממשלה הלאומית שלנו, אנו חייבים להעביר את תקציב המדינה. אתם יודעים שיש לי קצת ניסיון בזה, אני העברתי כמעט 20 תקציבי מדינה, ואני יכול להגיד לכם שתמיד מתעוררים ויכוחים ברגע האחרון. אני מאמין שנתגבר עליהם ונעביר את התקציב.
אנחנו מעבירים תקציב אחראי שאחת ממטרותיו היא השוואת תנאים בין ילד חרדי לילד חילוני. כי ילד חרדי לא צריך לקבל פחות מילד חילוני או דתי, כי ילד חרדי הוא לא חצי ילד. ואף יהודי לא צריך לשמוע את דברי ההסתה האנטישמים בערוצי הטלוויזיה, או לראות את הקריקטורות המבישות בעיתונות המגויסת, שהן העתק-הדבק של התעמולה האנטישמית נגד שהכרנו בתקופות האפילות ביותר בתולדות עמנו. העובדה היא שתחת הממשלות שלנו הצלחנו לשלב את המגזר החרדי בשוק העבודה יותר מכל ממשלה אחרת – וכך נמשיך לעשות.
הממשלה הזאת נבחרה כדי למלא את ימיה, ולכן אני בטוח שבימים הקרובים נגשר על פני כל הפערים ונמשיך לעבוד יחד למען כל אזרחי ישראל, ולמען ירושלים"
נתניהו המשיך ואמר "ואכן, הממשלה תאשר היום תקציבים לפיתוח העיר העתיקה ולחיזוק ירושלים כולה. נשדרג תשתיות ברחבת הכותל המערבי, נתגבר שירותי תחבורה, אני מבקש במיוחד להתרכז בהשלמת כביש הטבעת (כביש טבעת מזרחית/ וכביש אמריקאי צפון) וזאת תהיה בשורה אדירה, כמו בשורות תחבורה אדירות שהבאנו, בשורה אדירה בירושלים ולא רק בירושלים, נרחיב פעילות חינוכית לתלמידים, חיילים וסטודנטים, ונעודד ביקורים בכותל הנפלא שבו אנחנו יושבים.
ההחלטות החדשות הללו מצטרפות למה שכבר עשינו למען בירתנו. לפני כמה שנים יזמנו והתחלנו את פתיחת מנהרות 'הר נוף' הנפלאות, והיום נוסעים בהן עשרות אלפי נהגים ביממה. במקביל, אנחנו מאריכים את תוואי הרכבת הקלה בעיר, משכונת גילה בדרום, לשכונת רמות בצפון.
רובע הכניסה לעיר הולך ונבנה. כולנו עוברים את זה יום-יום ורואים, ראינו אותו מתקדם. זה ייתן דחיפה אדירה למסחר, לתעסוקה, לדיור, לתרבות, לפנאי. אני מציין גם שמאות חברות היי-טק פועלות כבר היום בירושלים, ואנחנו מקדמים מיזמים חדשים של בנייה למגורים.
בשנים הקרובות אנחנו גם נקדם עוד מיזם חדשני – הרכבל לכותל. דבר שיאפשר נגישות קלה יותר לאזור הכותל ועיר דוד, ואני בטוח שהנסיעה בו תהווה חוויה מיוחדת במינה גם לישראלים וגם לתיירים מחוץ לארץ. כירושלמי מגיל יומיים, כי נולדתי בתל אביב והגעתי לירושלים בגיל יומיים, אני זוכר את ירושלים והיא משתנית מיום ליום, יש בה דברים נפלאים שאינם משתנים, אבל השינויים כבירים, הם עוצמתיים, הם מלאי תנופה ודימיון, ומלאי תקווה.
אני מבקש להודות לכל שרי הממשלה על ההירתמות לטובת ירושלים, ובייחוד לשר לענייני ירושלים מאיר פרוש, לשר האוצר בצלאל סמוטריץ', לראש העיר משה ליאון, שממשיך במרץ את העבודה החשובה שעשה קודמו, השר ניר ברקת.
בניגוד למה שאמר אבו מאזן לפני כמה ימים, היינו כאן לפני אלפי שנים ונהיה כאן עוד אלפי שנים.
חג שבועות שמח לעם ישראל, חג שמח לירושלים, בירת הנצח המאוחדת של מדינת ישראל". סיים נתניהו.
שר ירושלים ומסורת ישראל, מאיר פרוש: "בפחות מקילומטר רבוע אחד נמצא רוב ההיסטוריה של העם היהודי. אך טבעי שבישיבת ממשלה שמתכנסת לרגל יום ירושלים, במנהרות הכותל, בתוך הקילומטר הרבוע הזה, נאשר תוכנית חשובה כל כך. החלטת הממשלה בנושא היא אמירה חשובה להשקעה עצומה שתשנה את פני המקום עבור המבקרים הרבים הפוקדים את העיר".
מנכ"ל משרד ירושלים ומסורת ישראל, אסף יזדי: "אגן העיר העתיקה בירושלים הוא אתר בעל חשיבות בקנה מידה עולמי, הקדוש לכל המגזרים. המקום הוא מאתרי התיירות החשובים בעולם ברמה הלאומית והבינלאומית. התכנית תמשיך ותמנף את הפיתוח העסקי והכלכלי שהחל בשנים האחרונות באזור לטובת התיירים הרבים בני הדתות השונות המבקרים בירושלים".
קרדיט: קובי גדעון /לע"מ
קרדיט: קובי גדעון /לע"מ
קרדיט: קובי גדעון /לע"מ
קרדיט: רועי אברהם /לע"מ,
חבּוּרֶה מספקת פלטפורמה לכותבי תוכן ואינה אחראית על איכות ואמינות התוכן ובכלל. לדיווח על טעות או הפרת זכויות ולכל דיווח על התוכן לחץ כאן. ייתכן שהתמונות בכתבה יהיו כפופות לזכויות יוצרים