חבּוּרֶה בנויה מתוכן גולשים.
גם אתם מעוניינים לכתוב ולהשפיע?
הצטרפו והעלו עכשיו את התוכן שלכם
מקץ- מבֵירָא עַמִּיקְתָא לאִיגָּרָא רָמָא
במידה ויחליטו יום אחד להפיק סרט דרמטי מעורר השראה על אחת מפרשות בראשית ככל הנראה תהייה זו פרשת מקץ והחשיפה המפתיעה.
קשר בין אחים: אבן יסוד בחיי המשפחה והחברה
מערכת היחסים בין אחים ואחיות היא אחת המערכות המשמעותיות והמתמשכות בחייו של אדם. היא מלווה את האדם מראשית חייו ולעיתים קרובות נמשכת גם לאחר פרידת ההורים מהעולם. קשר זה נושא בחובו פוטנציאל אדיר לעיצוב הזהות האישית ולביסוס תחושת השייכות, אך בהיעדר ניהול נכון, עלול להיווצר גם נתק כואב וממושך.
קשרי האחווה מושפעים ממגוון גורמים, ביניהם אישיותם ואופיים של בני המשפחה, סדר הלידה, פערי גיל והדינמיקה המשפחתית. אולם, הגורם המרכזי המשפיע על הקשר הוא תפקידם של ההורים. ערכים, אמונות ורמת המעורבות ההורית מעצבים במידה רבה את אופי הקשרים בין האחים.
לאחר שנים ארוכות של סבל, יוסף יוצא אל האור ועולה לגדולה – מבור בית האסורים אל כס משנה למלך 'מבירא עמיקתא לאיגרא רמא' על כך קראנו בשבוע שעבר, והשבוע אנו קוראים על המפגש הדרמטי של יוסף עם אחיו המתרכז בקריאה המפתיעה – 'אני יוסף!'
…וַיֹּ֨אמֶר יוֹסֵ֤ף אֶל־אֶחָיו֙ אֲנִ֣י יוֹסֵ֔ף הַע֥וֹד אָבִ֖י חָ֑י וְלֹֽא־יָכְל֤וּ אֶחָיו֙ לַעֲנ֣וֹת אֹת֔וֹ כִּ֥י נִבְהֲל֖וּ מִפָּנָֽיו! וַיֹּ֨אמֶר יוֹסֵ֧ף אֶל־אֶחָ֛יו גְּשׁוּ־נָ֥א אֵלַ֖י וַיִּגָּ֑שׁוּ וַיֹּ֗אמֶר אֲנִי֙ יוֹסֵ֣ף אֲחִיכֶ֔ם אֲשֶׁר־מְכַרְתֶּ֥ם אֹתִ֖י מִצְרָֽיְמָה.
רש"י מסביר: 'גשו נא אלי' 'ראה אותם נסוגים לאחור. אמר: עכשיו אחי נכלמים קרא להם בלשון רכה ותחנונים…' ויש המפרשים כי קרא להם כדי שבנימין לא ישמע את הסוד. ברגעים הקשים הללו יוסף מרכז את מחשבתו בהרגשה הנוחה של אחיו.
ומיד, תוך כדי דיבור בטרם יפצו פה, הוא פונה אליהם בדברי תנחומים: וְעַתָּ֣ה׀ אַל־תֵּעָ֣צְב֗וּ וְאַל־יִ֙חַר֙ בְּעֵ֣ינֵיכֶ֔ם כִּֽי־מְכַרְתֶּ֥ם אֹתִ֖י הֵ֑נָּה כִּ֣י לְמִֽחְיָ֔ה שְׁלָחַ֥נִי אֱלֹהִ֖ים לִפְנֵיכֶֽם. כִּי־זֶ֛ה שְׁנָתַ֥יִם הָרָעָ֖ב בְּקֶ֣רֶב הָאָ֑רֶץ וְעוֹד֙ חָמֵ֣שׁ שָׁנִ֔ים אֲשֶׁ֥ר אֵין־חָרִ֖ישׁ וְקָצִֽיר. וַיִּשְׁלָחֵ֤נִי אֱלֹהִים֙ לִפְנֵיכֶ֔ם לָשׂ֥וּם לָכֶ֛ם שְׁאֵרִ֖ית בָּאָ֑רֶץ וּלְהַחֲי֣וֹת לָכֶ֔ם לִפְלֵיטָ֖ה גְּדֹלָֽה. וְעַתָּ֗ה לֹֽא־אַתֶּ֞ם שְׁלַחְתֶּ֤ם אֹתִי֙ הֵ֔נָּה כִּ֖י הָאֱלֹהִ֑ים וַיְשִׂימֵ֨נִֽי לְאָ֜ב לְפַרְעֹ֗ה וּלְאָדוֹן֙ לְכָל־בֵּית֔וֹ וּמֹשֵׁ֖ל בְּכָל־אֶ֥רֶץ מִצְרָֽיִם.
האם ניתן לתאר סלחנות כזו? לא רק שהוא אינו מתנקם בהם, לא רק שאינו מזעיף להם פנים, אדרבה הוא פשוט מסיר מעליהם כל אשמה, הכל היה לטובה ומאת ה'.
לא זו בלבד. חז"ל מציינים כי יוסף נמנע מלהיפגש עם אביו ביחידות במשך השנים שהיה במצרים, כדי שלא יבא לשאול אותו כיצד הגיע למצרים ומה עבר עליו. עד כדי כך הוא שמר את הסוד ואת כבודם של אחיו ושמירה על יחסי האחים עם אביהם. מתוך הבנה כי יהירות אינה פיתרון נהפוך הוא ענווה ודיבר בגובה העיניים על אף המעמד המרגש הטעון .
תפקיד ההורים בקשרי האחווה
הורים ממלאים תפקיד מפתח בקידום קשרי אחווה. עליהם לאפשר לילדיהם להתמודד עם קונפליקטים ולפתור אותם בעצמם, אך גם להיות שם כדי לתווך ולהעניק כלים לניהול רגשות כמו קנאה וכעס. חשוב לשמר שיח פתוח בבית, לעודד ביטוי רגשות ולהימנע מהתעלמות או דחיקה של תחושות.
כשאחים מפתחים תקשורת חיובית מגיל צעיר, הקשר ביניהם עשוי להיות מקור כוח ותמיכה בבגרותם. לעומת זאת, משפחות בהן שורר נתק בין אחים מהוות תזכורת כואבת לחשיבות הטיפול ביחסים המשפחתיים בזמן.
לקחים לחיים האישיים והחברתיים
היהדות מטפחת את ערך המשפחה כאבן יסוד לחברה. המסר החוזר ונשנה בתורה "וְהִגַּדְתָּ לְבִנְךָ", "וְשִׁנַּנְתָּם לְבָנֶיךָ" מדגיש את הציווי להעביר ערכים בין הדורות. מעבר לכך, התורה מטפחת את ההבנה כי עם ישראל כולו הוא משפחה אחת גדולה, ועל כן נדרשים סולידריות ועזרה הדדית בין אחים ובני אדם בכלל.
סיכום
יחסי האחים אינם רק קשר ביולוגי, אלא שדה התנסות שבו נלמדים ערכי יסוד כמו סבלנות, שותפות, תיקון ואהבה. טיפוח קשרי אחווה במשפחה הוא לא רק צורך אישי, אלא גם תרומה ליצירת חברה מאוחדת ותומכת.
חבּוּרֶה מספקת פלטפורמה לכותבי תוכן ואינה אחראית על איכות ואמינות התוכן ובכלל. לדיווח על טעות או הפרת זכויות ולכל דיווח על התוכן לחץ כאן. ייתכן שהתמונות בכתבה יהיו כפופות לזכויות יוצרים
טורים יפים אחד אחד, חנוכה שמח
תעשה סרט כזה בai שנראה, כנראה יצא יפה כמו הטור שלך 🙂