יום שלישי, 20/05/2025
האנשים שלי
עמוד הבית » פנאי

"סודות הנשק בתש"ח": הספר שחושף איך גוייס הנשק במלחמת העצמאות

איך הצליח היישוב היהודי להשיג נשק תוך כדי המלחמה? איך פעלו שליחים נועזים מסביב לעולם כדי להבריח תחמושת, מטוסים ותותחים ולהביא אותם לישראל?

05:31 ,06/05/25
יח"צ
קרדיט: יח"צ
בואו לכתוב בחבּוּרֶה!

חבּוּרֶה בנויה מתוכן גולשים.
גם אתם מעוניינים לכתוב ולהשפיע?
הצטרפו והעלו עכשיו את התוכן שלכם

הצטרפות

רוב הישראלים מכירים את הקרבות הגדולים של תש"ח גוש עציון, לטרון, הנגב הנצור. אבל כמעט אף אחד לא מכיר את המבצע החשאי שהכריע את המערכה.

המדינה הייתה צעירה, הצבא היה בהקמה, ומלאי הנשק היה כמעט אפסי. העולם עמד מהצד, ואף מדינה לא הסכימה למכור נשק לישראל. ללא ציוד מתאים, הקרבות יכלו להסתיים אחרת לגמרי.

אז איך בכל זאת הצליח היישוב היהודי להשיג נשק בעיצומה של המלחמה? איך פעלו שליחים נועזים מסביב לעולם כדי להבריח תחמושת, מטוסים ותותחים ולהביא אותם בדיוק ברגע הנכון?

ד"ר חגי פרנק חושף תיעוד נדיר ממסמכים מסווגים, עדויות אישיות שלא נשמעו עד היום, ופרטים שמעטים בלבד ידעו עליהם.

הספר "סודות הנשק בתש"ח" הוא מסמך היסטורי נדיר על מאבק הצללים שהבטיח את קיומה של מדינת ישראל.

"זוהי מלחמת העצמאות השנייה שלנו", כך אמר ראש הממשלה במהלך מלחמת עזה ("חרבות ברזל"). במלחמה זו נכבשו ישובים ישראלים בדרום הארץ. דבר כזה קרה במדינת ישראל רק במלחמת העצמאות. במלחמת עזה סייעה ומסייעת ארה"ב לישראל בנשק, תחמושת ובכסף. לא זה היה המצב ב1948. ארה"ב הטילה כבר בסוף 1947 אמברגו על מכירת נשק למזרח התיכון. יהודי ארה"ב הם שאספו כסף לטובת הישוב היהודי בארץ ישראל ולא הממשל.

מצבת הנשק והתחמושת של הישוב היהודי לעומת מדינות ערב נטתה ב1947 באופן מובהק לטובת הערבים. כיצד התרחש במהלך מלחמת העצמאות תהליך דרמטי שבו סופקו לכוחות ה"הגנה", ובהמשך לצה"ל, בדרכים יצירתיות ונועזות, כמויות של נשק ותחמושת ששינו לחלוטין את פני המערכה הצבאית? בספר שלפניכם תמצאו תשובות לשאלה זו, לצד תיאורים מרתקים על ימיה הראשונים של המדינה, מקבלי ההחלטות, המנהיגים והאנשים שעמלו ללא ליאות מאחורי הקלעים כדי לחולל את הבלתי ייאמן.

הספר מתמקד בעיקר בכלי הנשק, התחמושת ומטוסי הקרב שסופקו על ידי צ'כוסלובקיה, שהיוו את המרכיב העיקרי באספקה שהגיעה. הוא מתאר ומסביר כיצד התנהלו מבצעי האספקה וההברחה; מי הדמויות שעמדו מאחוריהם; מה היו הסיבות הכלכליות והפוליטיות לנכונותה של צ'כוסלובקיה לסייע למדינה הצעירה ומה הייתה משמעותם ותרומתם של המטוסים, כלי הנשק והתחמושת בקרבות המלחמה. כן מתאר הספר שורה של קורסי טיס שנערכו לטייסים יהודים וישראלים על אדמת צ'כוסלובקיה.

ד"ר חגי פרנק הוא היסטוריון ישראלי המשלב ידע מעמיק, עשייה ציבורית ויצירתיות אינסופית. מחקריו פורצי הדרך עוסקים באחד הפרקים המשמעותיים בתולדות המדינה גיוס הנשק במלחמת העצמאות. חגי חקר במשך שבע שנים את הסיוע מצ'כוסלובקיה לישראל, תוך עבודה בארכיונים בצ'כיה, רוסיה וישראל, ואפילו למד את השפה הצ'כית כדי להעמיק בחומרים היסטוריים ייחודיים.

מלבד היותו היסטוריון, חגי הוא גם מוביל בתחומי השחמט בישראל. במשך למעלה משלושה עשורים הוא שימש כמנהל מועדונים, יזם פרויקטים לאומיים ותחרויות, והפך את השחמט לכלי חינוכי וקהילתי. תחת הנהגתו, קבוצות השחמט זכו בתארים לאומיים ובינלאומיים. בין תפקידיו הציבוריים, כיהן חגי כסגן יושב ראש האיגוד הישראלי לשחמט במשך שתי קדנציות, והמשיך לתרום לקידום השחמט בישראל.

חגי הוא גם עמית מחקר באוניברסיטת אריאל, שם הוא מתמקד בלימודי מורשת ישראל ובמחקר היסטורי. לצד עיסוקיו המקצועיים, הוא נשוי לאסתי ואב גאה לחמישה ילדים.

יח

קרדיט: יח"צ / מחבר הספר

יח

קרדיט: יח"צ / מחבר הספר

חבּוּרֶה מספקת פלטפורמה לכותבי תוכן ואינה אחראית על איכות ואמינות התוכן ובכלל. לדיווח על טעות או הפרת זכויות ולכל דיווח על התוכן לחץ כאן. ייתכן שהתמונות בכתבה יהיו כפופות לזכויות יוצרים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות נוספות של משה ניסנבוים
עוד באותו מדור
ajax loader
- תוכן בבדיקה טרם עלה לאתר -
- תוכן בבדיקה טרם עלה לאתר -
האפליקציה שלנו מחכה לכם התקינו עכשיו