חבּוּרֶה בנויה מתוכן גולשים.
גם אתם מעוניינים לכתוב ולהשפיע?
הצטרפו והעלו עכשיו את התוכן שלכם
רעידת האדמה של דיני המשפחה- הכרעת בג"ץ
הטלת הפצצה של בג"ץ שוללת מבתי הדין הרבניים את הסמכות לפסוק במזונות ילדים הדיינים זועמים ודורשים התערבות חקיקתית
בפסיקה שמטלטלת את דיני המשפחה , קבע בג"ץ כי סמכות ההכרעה במזונות ילדים תישאר בלעדית בידי בתי המשפט לענייני משפחה, פסיקה זו עוררה סערה בקרב דייני בתי הדין הרבניים, שמתחו ביקורת חריפה על מה שהם מגדירים "פגיעה חמורה בסמכותם".
יו"ר נציגות הדיינים, הרב מאיר כהנא, הביע זעם על החלטת בג"ץ והדגיש כי מדובר ב"נגיסה נוספת במעמד בתי הדין הרבניים ופגיעה במתדיינים". לדבריו, "המחוקק קובע דבר אחד, ובית המשפט העליון מפרש אותו בצורה הפוכה לחלוטין".
פסק הדין שמנער את המערכת
ההכרעה ניתנה בעקבות ארבע עתירות שהובילו לא מעט עורכי דין וצוות משפטנים נוספים, שטענו כי קיומן של שתי מערכות פסיקה שונות בנוגע למזונות ילדים יוצר עיוותים חמורים. במקרים רבים, נשים העדיפו להגיש תביעות לבתי הדין הרבניים בשל נטייתם לפסוק סכומים גבוהים יותר, בעוד גברים נאבקו להעביר את הדיון לבתי המשפט למשפחה, שם פועלת נוסחה שוויונית יותר.
בפסק הדין שניתן ברוב דעות, השופטות יעל וילנר ורות רונן קבעו כי לבתי הדין הרבניים אין סמכות לדון במזונות ילדים. השופט נעם סולברג, בדעת מיעוט, טען כי יש לאפשר לבתי הדין להמשיך לעסוק בנושא, מתוך רצון למנוע פגיעה באמהות שעלולות להיפגע מפסיקות בתי המשפט למשפחה.
עו"ד מזא"ה: "תיקון לעוול היסטורי"
אחד מיוזמי העתירה, ד"ר יואב מזא"ה, בירך על ההחלטה ואמר כי מדובר בהישג היסטורי: "מאז 2017, עם קבלת הדוקטרינה שלי בבית המשפט העליון, המזונות מחושבים על פי יחס ההכנסות וזמני השהות של ההורים. בתי המשפט למשפחה יישמו זאת, אך בתי הדין הרבניים המשיכו לפעול בניגוד לפסיקה, תוך יצירת מציאות משפטית מקבילה".
לדבריו, בג"ץ שם סוף לאנדרלמוסיה המשפטית: "עתירות שהגשנו הביאו לתיקון עיוות שנמשך שנים, וההכרעה מונעת מצב שבו קיימות שתי מערכות דינים שונות למזונות ילדים".
בתי הדין לא מתכוונים לוותר
בתגובה לפסיקה, הודיע נשיא בית הדין הרבני הגדול, הרב דוד יוסף, כי בכוונתו לכנס ישיבת חירום עם כלל הדיינים, במטרה לבחון את ההשלכות ולפעול לשינוי חקיקתי.
נראה כי המאבק המשפטי והציבורי סביב סוגיית מזונות הילדים רחוק מלהסתיים, וכעת העיניים נשואות לכנסת האם המחוקקים יתערבו ויחזירו את הסמכות לבתי הדין הרבניים, או שמא פסק הדין החדש יסמן שינוי כיוון היסטורי בדיני המשפחה בישראל?
חבּוּרֶה מספקת פלטפורמה לכותבי תוכן ואינה אחראית על איכות ואמינות התוכן ובכלל. לדיווח על טעות או הפרת זכויות ולכל דיווח על התוכן לחץ כאן. ייתכן שהתמונות בכתבה יהיו כפופות לזכויות יוצרים
ככה נראה שהשמאל משתולל, מה הטענה של הבגץ? למה עד עכשיו זה היה בסדר ?