יום חמישי, 21/11/2024
האנשים שלי
עמוד הבית » משפחה

הורים שהביאו ילדה בהליך פונדקאות שווים- ללא צורך בצו נוסף

כך קבעה השופטת רותם קודלר עיאש על אף רצונה של היועמשי"ת בצו הורות פסיקתי במקרה שנידון בבית המשפט לענייני משפחה בב"ש

03:54 ,18/10/24
צילום:AI
קרדיט: צילום:AI / זכותה באימהותה מובנת מאליה
בואו לכתוב בחבּוּרֶה!

חבּוּרֶה בנויה מתוכן גולשים.
גם אתם מעוניינים לכתוב ולהשפיע?
הצטרפו והעלו עכשיו את התוכן שלכם

הצטרפות

הליך פונדקאות הוא אחד הפתרונות הרגשיים והמורכבים להורים המעוניינים להביא ילדים לעולם. לאחרונה, בית המשפט לענייני משפחה בבאר שבע הכריע בתביעה שהגישו הורים לתינוקת שנולדה בהליך כזה, ואישר את הורותם המלאה על בסיס בדיקה גנטית, ללא צורך בהליך נוסף לאישור אימהות האם.

 

הסיפור מתחיל כשהילדה נולדה באפריל 2024 כתוצאה מהפריית זרע וביצית של ההורים, שהושתלו ברחמה של אם פונדקאית בגאורגיה. לאחר לידת התינוקת, ההורים ביקשו לערוך בדיקה גנטית שתאשר את הקשר הגנטי שלהם עם הילדה.

 

תוצאות הבדיקה היו חד-משמעיות: שני ההורים הם ההורים הביולוגיים של הילדה. למרות זאת, היועצת המשפטית לממשלה הסכימה להכיר באבהות האב על בסיס התוצאה הגנטית, אך דרשה צו הורות פסיקתי לאם. לטענתה, יש צורך בהליך משפטי שינתק את הקשר בין הפונדקאית לתינוקת וייצור את הקשר המשפטי עם האם הביולוגית.

 

מהו צו הורות פסיקתי?

הליך הפונדקאות נוגע בשאלות רבות של אתיקה, חוק ומשפט, ובמקרים מסוימים נדרש בית המשפט לאשר את ההורות של האם הביולוגית. "צו הורות פסיקתי" הוא הליך שבו בית המשפט קובע באופן רשמי את הורותה של האם, למרות שהקשר הגנטי כבר הוכח. הדרישה לכך נובעת מחשש לאי-בהירות משפטית ומחשיבות לניתוק הקשר בין הפונדקאית לבין הילד.

 

אך במקרה הזה, בית המשפט בראשות השופטת רותם קודלר עיאש לא מצא סיבה לכך. השופטת ציינה כי זכותה של האם הגנטית להכרה באימהותה מובנת מאליה, וכי אין כל צורך בהליך נוסף מעבר לבדיקת הרקמות, שהיא אמצעי מדעי אמין ואובייקטיבי.

 

אפליה בין האם לאב?

ההורים טענו בבית המשפט כי ההבחנה בין קביעת אבהות המבוססת על בדיקה גנטית בלבד, לבין הדרישה לצו הורות פסיקתי עבור האם, מהווה אפליה בין גברים לנשים. השופטת הסכימה עם טענה זו וקבעה שאין ליצור הבחנה כזו אם בדיקה גנטית מספיקה לקביעת אבהות, היא צריכה להספיק גם לקביעת אימהות.

 

בנוסף, היא הבהירה כי הקשר המשפטי עם הפונדקאית כבר נותק, לאחר שזו חתמה על תצהיר מיד לאחר הלידה, ואין צורך בהליך נוסף כדי "לנתק" קשר שכבר לא קיים.

כך צוטטה השופטת קודלר עיאש:

""זכותה של האם הגנטית להכרה משפטית באימהותה לגבי הקטינה מובנת מאליה…זו היא זכות טבעית בעלת ממד חוקתי"

 

הכרעה ותוצאה

בסופו של דבר, השופטת קבעה שהאם היא האם החוקית של הילדה על בסיס הבדיקה הגנטית בלבד, והטילה הוצאות משפטיות של 5,000 ש"ח לטובת ההורים.

פסיקה זו עשויה להוות תקדים משמעותי עבור זוגות נוספים שנמצאים במצב דומה.

               מאת : גילי פוגל

נשוי באושר לשירן ואב  לאיתי,שחר,ארבל ורוני

 עורך האתר GET-OVER  העוסק בדיני משפחה, אשר מפרסם תקצירי פסיקה ותוכן בתחום.

חבּוּרֶה מספקת פלטפורמה לכותבי תוכן ואינה אחראית על איכות ואמינות התוכן ובכלל. לדיווח על טעות או הפרת זכויות ולכל דיווח על התוכן לחץ כאן. ייתכן שהתמונות בכתבה יהיו כפופות לזכויות יוצרים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות נוספות של גילי פוגל
עוד באותו מדור
ajax loader
- תוכן בבדיקה טרם עלה לאתר -
- תוכן בבדיקה טרם עלה לאתר -
האפליקציה שלנו מחכה לכם התקינו עכשיו