יום ראשון, 22/12/2024
האנשים שלי
עמוד הבית » יהדות

מה עדיף בראש השנה תפילה בנץ, או לא לא לישון לפני חצות היום?

אדם שיודע שכאשר הוא יתפלל בנץ החמה ביום ראש השנה, יצטרך לישון לפני חצות היום, מה יעשה?

12:43 ,22/09/22
קרדיט: 123
בואו לכתוב בחבּוּרֶה!

חבּוּרֶה בנויה מתוכן גולשים.
גם אתם מעוניינים לכתוב ולהשפיע?
הצטרפו והעלו עכשיו את התוכן שלכם

הצטרפות

שאלה: אדם שיודע שכאשר הוא יתפלל בנץ החמה ביום ראש השנה, יצטרך לישון לפני חצות היום, לעומת זאת אם יקום מאוחר יותר ויתפלל, לא ישן לפני חצות, מה עדיף שיעשה?

הרב אושרי אזולאי

תשובה: הנה כתבו בספרים שאחד מהימים שנהגו להשכים קום ולהתפלל בנץ החמה הוא ראש השנה (ראה מ"ב סי' תקצא ס"ק יד). ולעומת זאת, הבאנו לעיל שיש להיזהר לישון רק אחר חצות היום. מ"מ בנדון השאלה שלנו נראה שעדיף להתפלל בנץ, אף אם יודע שיצטרך לישון לאחר מכן לפני חצות היום וכמה טעמים בדבר: א. יש ראשונים דס"ל שתפילה בנץ היא לכתחילה (ראה רש"י ברכות ט: ד"ה מאי קראה ורש"י ברכות כו. ד"ה לותיקין, ואכמ"ל) ב. לכמה ראשונים (רמב"ם פ"א מהל' ק"ש הל' יא – יב ודעמיה) ק"ש בנץ היא לכתחילה ג. ענין השינה בראש השנה לא הובא בתלמוד הבבלי רק בתלמוד ירושלמי. ויש שכתבו שגם בירושלמי לא נמצא. ויש שכתב עוד שפירוש 'דמיך' לא קאי על שינה (עי' לעיל) ד. המהר"ם היה נוהג לישן לפני חצות היום גם ביום ראש השנה (הו"ד לעיל, ע"ש) ה. יש אומרים דלטעם שכתב רבינו האר"י בענין שינה לפני חצות היום, אם נגמרו התקיעות לפני חצות היום, שרי לישן (עי' לעיל מש"כ בזה). ובפרט ביום השני של ראש השנה כמובא לעיל בשם ערוך השלחן שלא הקפידו בזה ביום השני, יעו"ש. ואמנם לענ"ד אם אדם יודע שיקום בנץ ותפילתו לאחר מכן תהיה בעצלתיים, או כאשר מתפלל בנץ נרדם בתפילה, בודאי עדיף שיתפלל מאוחר יותר (ובכלל יש שמתפלל בנץ ומאחר התפילה ונצרך לדלג קטעים בתפילה, בזה אני מסופק אם יש מעלה שיתפלל בנץ, ואולי עדיף שיבוא מאוחר יותר ויתפלל על הסדר ובנחת ללא דילוגים. ועי' בזה בספר השיעור השבועי, תשע"ו, עמ' תלא). לכן להלכה נראה דמעלת התפילה בנץ החמה ביום ראש השנה חשובה יותר מאשר שינה לפני חצות היום (וראה בגוף התשובה מש"כ בזה), ובודאי שאם יכול לקיים שניהם, עדיף טפי. 

ויש לדון האם עדיף ללמוד בלילה עד מאוחר ולהתפלל לאחר הנץ או שמא ללמוד פחות בלילה כדי שיוכל להתפלל בנץ, ונראה שמעלת לימוד התורה חשובה וגדולה יותר, וי"ל. אך אם יוכל ללמוד בלילה ולקום בנץ, ולמחרת יצטרך לישון לפני חצות היום, נראה בודאי שילמד תורה בלילה שלימוד התורה בודאי חשוב יותר משינה לאחר חצות היום ביום ראש השנה, ובפרט ביום השני. ועי' בספר מטה אפרים (סי' תקפד ס"ה) מש"כ בענין הלימוד בליל ראש השנה. וע"ע שם באלף המגן (ס"ק ל).

קרדיט: 123

חבּוּרֶה מספקת פלטפורמה לכותבי תוכן ואינה אחראית על איכות ואמינות התוכן ובכלל. לדיווח על טעות או הפרת זכויות ולכל דיווח על התוכן לחץ כאן. ייתכן שהתמונות בכתבה יהיו כפופות לזכויות יוצרים

13 תגובות
כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

  1. אריק הגיב:

    מעלת התפילה בנץ ענקית אשרי מי שמצליח לקום כול בוקר בנץ

  2. רועי הגיב:

    כל הכבוד לכם על היוזמה שלכם, עוזרים לי תמיד שאני צריך תשובות בהלכה

  3. אורי הגיב:

    האמת שאלתי את השאלה בגוגל ולא חלמתי לקבל תשובה כזו מפורטת, תודה רבה

  4. ארז מנתיבות הגיב:

    אשריכם יש לכם שליחות מיוחדת עלו והצליחו

  5. יעקב חיים הגיב:

    ארגון חשוב מאוד יפה שאתם מעלים גם כאן את השותי"ם שמגיעים אליכם, אני משתמש בשירותי הווטסאפ שלכם וזה ממש עוזר. אמשיך לעקוב

    1. רועי ג הגיב:

      איך אפשר להשיג את הווטסאם שלהם???

      1. דבורה הגיב:

        תחפש באינטרנט פעם גם אני נעזרתי בהם, ארגון חשוב מאוד

    2. ישראל הגיב:

      גם אני, ארגון קדוש מאוד, נראה לי שייך לרב שרבני (לא כתבו על עצמך כאן כלום בביו). חבל שלא שמו שם קישור לווטסאפ שלהם

  6. אריאל חי הגיב:

    מזל. זה בדיוק מה שעשיתי

    1. בנימין אהרוני הגיב:

      אני עשיתי בדיוק הפוך חחח

  7. חננאל הגיב:

    בא לי בדיוק בזמן ההלכה הזו

  8. יואלי הגיב:

    ראש השנה בלי נץ זה יום חול

  9. ראובן הגיב:

    חידשתם לי

כותרות אחרונות

עוד באותו מדור
ajax loader
- תוכן בבדיקה טרם עלה לאתר -
- תוכן בבדיקה טרם עלה לאתר -
האפליקציה שלנו מחכה לכם התקינו עכשיו