יום חמישי, 19/12/2024
האנשים שלי
עמוד הבית » יהדות

וישב-קנאת אחים

כמה הרסנית היא תכונת הקנאה בעיקר שהיא מגיעה מתוך גרעין משפחתי . אשרי האדם שאינו חושק במותגים או לחילופין בכותנת פסים . ומה התוצאה של אהבה גד

23:22 ,18/12/24
איור:AI
קרדיט: איור:AI / קנאה היא רגש טבעי אך הרסני.
בואו לכתוב בחבּוּרֶה!

חבּוּרֶה בנויה מתוכן גולשים.
גם אתם מעוניינים לכתוב ולהשפיע?
הצטרפו והעלו עכשיו את התוכן שלכם

הצטרפות

תופעת הקנאה: עיון בפרשת יוסף ואחיו ובמשמעויותיה בחיי המשפחה

 

פרשת "וישב" מציגה בפנינו נרטיב קשה אך מרתק על כוחו ההרסני של רגש הקנאה. סיפורה של קנאת האחים ביוסף, שנולדה מתוך העדפת אביהם יעקב אותו על פניהם, מדגיש את הקונפליקטים הרגשיים והחברתיים שמובילים למצבים של פירוק משפחה, שנאה ואף סכנה לחיי אדם.

 

קנאה: מקור והשלכות

קנאה, כפי שמתוארת בפרשה, נובעת מאי-שוויון ואי-צדק בחלוקת תשומת הלב והאהבה של ההורים. יעקב, בהעניקו ליוסף כתונת פסים מיוחדת, יצר תחושת אפליה בקרב אחיו של יוסף, שהובילה לשנאה עזה:

 

"וַיִּרְאוּ אֶחָיו, כִּי אֹתוֹ אָהַב אֲבִיהֶם מִכָּל אֶחָיו וַיִּשְׂנְאוּ, אֹתוֹ; וְלֹא יָכְלוּ, דַּבְּרוֹ לְשָׁלֹם." (בראשית לז', ד').

 

חז"ל בתלמוד מסכת שבת מצביעים על לקח חינוכי מהותי הנובע מפרשה זו:

"לעולם אל ישנה אדם בנו בין הבנים, שבשביל משקל שני סלעים מילת שנתן יעקב ליוסף יותר משאר בניו, נתקנאו בו אחיו ונתגלגל הדבר וירדו אבותינו למצרים."

 

הקנאה בעיני הפסיכואנליזה

הפסיכואנליטיקאית מלאני קליין הגדירה שני סוגי קנאה עיקריים:

 

Jealousy קנאה המתמקדת במשולש יחסים שבו אדם חש שאובייקט אהוב עשוי להילקח ממנו על ידי אחר.

Envy רגש בסיסי המבטא כעס על כך שאדם אחר מחזיק במשהו שאנו חפצים בו.

שני סוגי הקנאה באים לידי ביטוי בסיפור יוסף ואחיו. מצד אחד, הקנאה במשולש בין יעקב, יוסף והאחים, ומצד שני, הכעס הפנימי של האחים על כך שיוסף נהנה מאהבת האב ומההערכה שלו, בעוד הם נדחקים לשוליים.

 

הקנאה כדפוס רב-דורי

הסיפורים המקראיים משופעים בדוגמאות לקנאה, מה שמעיד על היותה חלק בלתי נפרד מהחוויה האנושית. מיצחק וישמעאל, דרך יעקב ועשיו, ועד רחל ולאה הקנאה מוצגת ככוח שמניע את העלילה אך גם מביא למאבקים פנימיים וחיצוניים.

 

קנאה בחיי היום-יום

בחיי המשפחה והחברה, הקנאה מתבטאת בדרכים שונות, החל מהעמדת פנים וכלה בפעולות גלויות של ניכור או עימות. דוגמה מרתקת לתיאור הקנאה בחיי המודרנה מצויה בסרט "הערת שוליים" של יוסי סידר, המציג קנאה פתולוגית בין אב לבנו שניהם אנשי אקדמיה כשהאב מתקשה להתמודד עם הצלחתו של בנו.

 

מנגנוני הגנה נגד קנאה

כדי למנוע קנאה הרסנית, יש לפתח מנגנוני איזון ובלימה, כגון הוגנות, הדדיות ויכולת פירגון. רעיון מעשי לחלוקה צודקת מציע הפילוסוף ג'ון רולס: אם יש לחלק עוגה בין שני אחים, אחד יחתוך והשני יבחר ראשון את חלקו. עקרון זה מדגים את האפשרות ליצור שוויון ולהקטין את תחושת הקיפוח.

 

לקח לדורות

סיפור יוסף ואחיו מלמד אותנו שקנאה היא כוח טבעי אך מסוכן. רק הכרה בקיומה, מודעות לפוטנציאל ההרסני שלה, ונקיטת צעדים למניעתה יאפשרו לנו לשמור על לכידות משפחתית וחברתית.

 

כפי שנאמר בתהילים:

"רָגְזוּ וְאַל תֶּחֱטָאוּ; אִמְרוּ בִלְבַבְכֶם עַל מִשְׁכַּבְכֶם וְדֹמּוּ סֶלָה." (תהילים ד', ה').

דרכנו היא ללמוד לשלוט ברגשותינו, לפעול ביושרה ולשאוף לשלום עם עצמנו ועם סביבתנו.

 

 

קנאה בעקבות חלוקה לא שוויונית בצוואות: בין מורשת לקרע משפחתי

 

סיפור יוסף ואחיו אינו רק אירוע תנ"כי היסטורי, אלא משקף דילמות משפחתיות עכשוויות, במיוחד בהקשר של חלוקת ירושה. העדפה ברורה של הורה כלפי אחד מצאצאיו עשויה להותיר צלקות רגשיות עמוקות ולפעמים להוביל לקרע משפחתי ארוך טווח.

 

חלוקת ירושה: מבחן הוגנות או ניצוץ למחלוקת

חלוקה לא שוויונית בצוואות היא אחת הסיבות הנפוצות לסכסוכים בין אחים. בעוד שהחוק מאפשר לאדם להוריש את רכושו כרצונו, במציאות החלוקה נתפסת לעיתים קרובות כהצהרה על הערכה או אהבה מצד המוריש. כשהחלוקה אינה שוויונית, האחים שחשים מופלים לרעה רואים בכך פגיעה בכבודם ובמעמדם במשפחה.

 

השלכות רגשיות וחברתיות

חלוקה לא הוגנת בירושה יכולה להוביל לקנאה עמוקה, תחושת בגידה ואף לניתוק קשרים משפחתיים. אחים עשויים להאשים אחד את השני במניפולציות על ההורים או בכוונת זדון. מקרים כאלה אינם נדירים בבתי המשפט, שם מתנהלות תביעות על ביטול צוואות בטענה שהן נכתבו תחת השפעה בלתי הוגנת או לחץ מצד צד אחד במשפחה.

 

דוגמה מהחיים

שימו לב למקרה שזכה לכותרות: אב הוריש את רוב רכושו לבן הבכור, בנימוק שהוא "הממשיך הטבעי של המשפחה," בעוד שאר הילדים קיבלו סכום סמלי בלבד. התוצאה הייתה קרע שלא ניתן לאיחוי. האחים שנותרו מחוץ לחלוקה פתחו במאבק משפטי ממושך, שהותיר אותם מרירים זה כלפי זה.

 

פסיכולוגיה של חלוקה לא שוויונית

חלוקה כזו לעיתים נובעת משיקולים פרקטיים של ההורה, כמו תמיכה בילד שנמצא במצב כלכלי קשה או תגמול לילד שטיפל בו בזקנתו. אך התחושות שמלוות את הצדדים המעורבים נובעות מאי-יכולת לקבל את המציאות כמוצדקת.

 

דרכים למנוע קנאה וסכסוך

הוגנות ושקיפות: מומלץ שההורים יקיימו שיח פתוח עם ילדיהם בנוגע לחלוקת הירושה עוד בחייהם. כך ניתן להבהיר את השיקולים ולמנוע פרשנויות שגויות.

ייעוץ משפטי ופסיכולוגי: עורך דין המתמחה בדיני ירושה יכול לייעץ על חלוקה שתהיה גם צודקת וגם חוקית, בעוד פסיכולוג משפחתי עשוי לעזור במיתון המתחים.

חלוקה שוויונית ככל האפשר: גם אם יש שיקולים אישיים, מומלץ לשקול חלוקה שווה כדי להימנע מיצירת תחושת אפליה.

ירושה אינה רק חלוקת רכוש; היא גם מורשת ערכית ורגשית. כאשר ההורים נוהגים בשוויוניות ובהוגנות, הם מותירים אחריהם משפחה מלוכדת, המסוגלת להמשיך את הקשרים החזקים גם אחרי לכתם. כפי שלמדנו מפרשת יוסף ואחיו, קנאה היא רגש טבעי אך הרסני. מודעות ותכנון נכון יכולים למנוע סכסוכים ולהבטיח שהמורשת תהיה מקור לגאווה ולא לפילוג.

 

לקח לחיים: "מה שווה הירושה אם היא גובה את המחיר היקר ביותר את המשפחה עצמה?"

חבּוּרֶה מספקת פלטפורמה לכותבי תוכן ואינה אחראית על איכות ואמינות התוכן ובכלל. לדיווח על טעות או הפרת זכויות ולכל דיווח על התוכן לחץ כאן. ייתכן שהתמונות בכתבה יהיו כפופות לזכויות יוצרים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות נוספות של גילי פוגל
עוד באותו מדור
ajax loader
- תוכן בבדיקה טרם עלה לאתר -
- תוכן בבדיקה טרם עלה לאתר -
האפליקציה שלנו מחכה לכם התקינו עכשיו