יום חמישי, 04/07/2024
האנשים שלי
עמוד הבית » יהדות

"דע מה שתשיב" זה קודם לדעת להשיב לעצמך

העידן בו חרדי התנהל בחייו רק לפי הקוד ש"ככה סבא ואבא שלי עשו" - תם. היום חייבים לברר ולהבין מה הם היסודות עליהם מושתתים חיינו כחרדים.

12:02 ,24/03/22
קרדיט: באדיבות המצלם
בואו לכתוב בחבּוּרֶה!

חבּוּרֶה בנויה מתוכן גולשים.
גם אתם מעוניינים לכתוב ולהשפיע?
הצטרפו והעלו עכשיו את התוכן שלכם

הצטרפות

בשנים האחרונות פועלים מספר ארגונים לשילובם של בוגרי ישיבות וכוללים בעולם התעסוקה הכללי. המטרה של אותם ארגונים היא לסייע למי שמעוניין, להגיע למקום עבודה ראוי שיספק פרנסה מכובדת. ואכן, השילוב בעולם המעשה מביא במקרים רבים לשיפור במצבם הכלכלי, אך למרבה הצער, במקביל, הוא מביא במקרים רבים גם להתדרדרות רוחנית. רבים מאותם שמצאו עבודה שדורשת אינטראקציה מתמשכת עם הציבור  שאינו שומר תורה ומצוות, סיפרו שההתחככות עם התרבות החילונית, השיח והמושגים הזרים השפיעו עליהם לרעה, ובמשך הזמן הם חשו ירידה משמעותית ברמתם הרוחנית. מתברר שכאשר בוגר ישיבה, שחי כל שנותיו בחממה סגורה ומוגנת, נפגש עם אנשים ותרבות שונים מבלי שהגיע מוכן לכך, הדבר יוצר בעולמו זעזועים ובקיעים שמשפיעים קשות על אורח חייו.

גם אני נמנה על אותם בוגרי כולל שיצאו לשוק העבודה. במשך שנים הייתי בטוח שבמהלך לימודי בישיבה ובכולל צברתי די ידע על היסודות עליהם מושתתים חיי כיהודי שומר תורה ומצוות. כך חשבתי עד אותה פגישה ששינתה את חיי. בפגישה הזאת ניהלתי שיחה ממושכת עם אדם חילוני על החיים והמסתעף, ובמהלכה הבנתי שטעיתי. מצאתי את עצמי מתקשה לענות על שאלות בסיסיות בנושאי אמונה ויהדות. גיליתי שאין לי תשובות שמניחות את הדעת – לא עבורו, וגם לא עבורי – שמסבירות את אורח חיי. הזדעזעתי לגלות שההבנה שלי בדברים הבסיסיים והמהותיים ביותר בחיים שלי – לקויה, דלה ומביכה.

הגילוי המטלטל הזה הביא אותי ללמוד את הכל מהתחלה, ממש כמו חוזר בתשובה בתחילת דרכו. קראתי ספרים, האזנתי להרצאות ושוחחתי עם מרצים על הוכחות למציאות הבורא, מעמד הר סיני, הטעם במצוות ומהי בחירה חופשית ועוד. את מסלול הלימודים הזה התחלתי לבדי, אך במהלכו ערכתי שיחות עם בוגרי ישיבות נוספים ומצאתי שחוסר הידע בנושאים אלה היא תופעה רווחת. כתוצאה מהשיחות הללו גם הם התוודעו למסע שלי והצטרפו אליו. בשלב מסוים התחלנו לערוך מפגשים שבועיים בהנחייתם של מיטב המרצים בתחום, מה שאפשר למשתתפים לשאול ולדון ולהגיע להבנה מרבית ומעמיקה ביסודות היהדות. סדרת המפגשים הזו שהחלה עם מספר קטן של משתתפים הפכה מהר מאוד למפגשים מרובי משתתפים – דבר קיומה פשט מפה לאוזן עד שבמפגש האחרון המקום היה צר מלהכיל את המשתתפים הרבים שהגיעו.

בעקבות העניין הרב שהתעורר, מודל המפגשים הזה הועתק לריכוזים חרדים נוספים, ובכל מקום הוא זכה להצלחה רבה ולמשתתפים רבים.

מהמשובים שהתקבלו עלה שסדרות המפגשים הללו חוללו מהפיכה אמיתית בקרב המשתתפים, רבים מהם אמרו שחייהם השתנו מהקצה לקצה והם נעשו איכותיים ומשמעותיים יותר, והחיבור שלהם ליהדות נעשה עמוק ומלא רגש. והיו גם את אלה שהודו בשקט שההרצאות הללו ממש הצילו את חייהם.

השינויים הגדולים והמהירים שמתחוללים סביבנו מציבים אתגרים חדשים מול יהודי שומר תורה ומצוות בדורנו, והם שונים בתכלית מאלה של הדורות הקודמים. בעידן בו פיתויים וניסיונות נמצאים בהישג אצבע, וכאשר למחננו חודרים דעות מבלבלות וערעור על מוסכמות, נראה כי הסברים כמו "אנחנו עושים כך, כי ככה אבא וסבא עשו" כבר אינם רלוונטים יותר. על מנת לעמוד איתן מול רוחות הזמן חייבים להעמיק את השורשים, ללבן ולבסס את הידיעות, ולחזק את יסודות האמונה עליהם מתבססים חיינו כיהודים שומרי תורה ומצוות.

אין חולק על כך שחשוב מאוד להשיג מקום עבודה ראוי שיספק פרנסה מכובדת. אך לצד זאת צריך לדעת, כי ליהודי לא די בשיפור תנאי החיים, חשוב לא פחות הוא להבין את משמעות החיים עצמם.

 

חבּוּרֶה מספקת פלטפורמה לכותבי תוכן ואינה אחראית על איכות ואמינות התוכן ובכלל. לדיווח על טעות או הפרת זכויות ולכל דיווח על התוכן לחץ כאן. ייתכן שהתמונות בכתבה יהיו כפופות לזכויות יוצרים

17 תגובות
כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

  1. חננאל אביטן הגיב:

    מסר חשוב בהחלט, ורואים שאפילו מקומות התעסוקה הביו את זה ומקימים בעשור האחרון מקומות מתאימים למגזר,

  2. יוסף הגיב:

    ואוו איזה רמה של כתיבה. מסכים לגמרי

  3. אביטל הגיב:

    ואני שואל, על מי מוטלת המלאכה החשוב הזו?? עלינו ההורים? המלמדים? מנהיגי הציבור? נראה שזה חזק יותר מאיתנו ומושרש בנו חזק

  4. אליהו מ הגיב:

    ממש נכון, הגיע הזמן שנפסיק להיות כעדר ונסתכל להבין ולחקור. למרות שהרבה ממה שלמדו אותנו זה לא לשאול שאלות…

  5. מיכאל זהר הגיב:

    אמת פנימית בלב ואחכ למעשה
    לא לרצות לרצות כול היום לבטל את עצמינו .ואז השאלות נדחקות וההתנהגויות האנטי מתפרצות

  6. יצחקי הגיב:

    ממש נכון, אנו צריכים להתאים את עצמנו לשינויים שלא היו לדורות הקודמים ומה שכתבת כאן זה חלק קטן ממגוון שינויים נדרשים.

  7. בועז הגיב:

    *"אנחנו עושים כך, כי ככה אבא וסבא עשו" כבר אינם רלוונטים יותר* אבל מה לעשות שעל זה מגדלים אותנו בבית, בתת ובכל מקום.

  8. חרדי שתקן הגיב:

    כתבה יפה מאוד!!

  9. יעקב זילברשטיין הגיב:

    למה תמיד אנחנו החרדים מרגישים שאנו מייצגים את אלוקים. הרי לפני 2000 שנה שלא היה ת'מושג 'חרדי' זה לא היה קיים. זה רק מחייב אותנו. אני ממש מסכים עם מה שכתבת כאן יהודה. ובכלל אתה עושה עבודת קודש בפנים שלנו כמגזר בעיני החילונים. עלה והצלח

  10. בנימין הגיב:

    לך תספר את זה למלמדים…..

  11. דע מה שתשיב הגיב:

    מה נעשה. הרגילו אותנו תמיד לדעת לענות…

  12. אביעד הגיב:

    כול מילה בסלע!!!!!!! חשבתי שאני היחיד ששואל לעצמי תשאלות האלה.. שמשהןא אצלי לא בסדר שאני מפקפק… תודה רבה רבה על הכתבה עשיתה קצת סדר בראש ממש מעריך

  13. חיים מן הגיב:

    שיכניסו את זה בלימודי התת אחרת…

  14. אריאל הגיב:

    זה הבעיה שלנו. אנחנו תמיד מרגישים צורך שיכירו בנו להחזיר אותם בתשובה. כתבה נכונה

  15. רחלי הגיב:

    למה אתה מנסה לענות אם אתה לא בטוח בעצמך. לפעמים צריך לשתוק

  16. מיכאל ארגמן הגיב:

    עדיין צריך לדעת לענות לאחרים. במיוחד בדור שלנו הרווי שנאה

  17. אריה הגיב:

    תשמע. פשוט קולע. לקחת לי את המילים מהפה

כתבות נוספות של יהודה אייזיקוביץ
עוד באותו מדור
ajax loader
- תוכן בבדיקה טרם עלה לאתר -
- תוכן בבדיקה טרם עלה לאתר -
האפליקציה שלנו מחכה לכם התקינו עכשיו