חבּוּרֶה בנויה מתוכן גולשים.
גם אתם מעוניינים לכתוב ולהשפיע?
הצטרפו והעלו עכשיו את התוכן שלכם
'מהרסיך ממך יצאו': ההסתדרות הרפואית קוראת להגביר סיוע לעזה
יו"ר ההסתדרות הרפואית בישראל, פרופ' ציון חגי, פנה לרמטכ"ל ולמתפ"ש בדרישה להבטיח הכנסת ציוד רפואי ותנאים הומניטריים בסיסיים לעזה.
בימים האחרונים מתחוללת סערה ציבורית סביב פעילותה של ההסתדרות הרפואית בישראל (הר"י), אשר הציבה בראש מעייניה את הדאגה למצב ההומניטרי ברצועת עזה, זאת בזמן שחטופים ישראלים עדיין מוחזקים בשבי חמאס. יו"ר הר"י, פרופ' ציון חגי, פנה בשני מכתבים נפרדים לרמטכ"ל, רב-אלוף אייל זמיר, ולמתאם פעולות הממשלה בשטחים (מתפ"ש), אלוף רסאן עליאן, בקריאה חד-משמעית להבטיח הכנסת ציוד רפואי ותנאים הומניטריים בסיסיים לאוכלוסייה בעזה. הפנייה מגיעה על רקע חשש משמעותי מפני חרם גלובלי מצד ארגוני רפואה בינלאומיים, כדוגמת ארגון הרופאים הבריטי.
ההתמקדות של ההסתדרות הרפואית במצב ההומניטרי בעזה, עוררה ביקורת ציבורית נוקבת. רבים תוהים כיצד גוף ישראלי רפואי בכיר יכול לדאוג לאוכלוסייה אשר ארגון הטרור ששולט בה מחזיק אזרחים ישראלים בשבי ותומך בטרור. הדיון הציבורי סביב סוגיה זו, המשלבת היבטים מוסריים, ביטחוניים ואתיים, משקף את המורכבות הייחודית של המצב הנוכחי.
בהודעתה, הבהירה ההסתדרות הרפואית כי היא "האמונה בין היתר על בריאות הציבור ועקרונות האתיקה הרפואיים", וכי היא "תמשיך לפעול להבטחת תנאים הומניטריים תוך קריאה מתמדת לשחרור החטופים, בהתאם לאתיקה והמוסר הרפואיים". הצהרה זו מנסה לאזן בין המחויבות לאתיקה רפואית אוניברסלית לבין המציאות הביטחונית המורכבת של המלחמה.
במכתב ששלח אתמול, התייחס פרופ' חגי לדיווחים בתקשורת הישראלית, המבוססים על נתוני משרד הבריאות הפלסטיני (הכפוף לחמאס), על מותם של לפחות 73 בני אדם שהמתינו לסיוע הומניטרי בעזה. חגי הדגיש כי "אם הדבר נכון, הוא מהווה פגיעה חמורה באתיקה הרפואית ובדין הבינלאומי". הוא ביקש מהרמטכ"ל ומהמתפ"ש התייחסות מפורטת והבהרת העובדות, בין השאר "על מנת שנוכל להתייחס לטענות שמגיעות אלינו מגורמים שונים", מה שמרמז על לחצים בינלאומיים והחשש מביקורת כלפי ישראל.
יום לפני כן, שיגר פרופ' חגי מכתב נוסף ברוח דומה, שבו התייחס לדיווחים על מניעת הכנסת ציוד הומניטרי ורפואי לעזה, בטענה כי הוא עלול לשמש לייצור נשק או תשתיות טרור על ידי חמאס. במכתב זה, חגי הביע הבנה לשיקולי הביטחון, אך הדגיש את "הנחיצות בהבטחת ציוד רפואי ותנאים הומניטריים בסיסיים לאוכלוסייה האזרחית בעזה".
לדבריו, הדבר נדרש "הן על פי האתיקה והמוסר הרפואי והן על פי החוק הבינלאומי ההומניטרי". הוא קרא לרמטכ"ל ולמתפ"ש להבטיח שציוד זה אכן מועבר לנזקקים בעזה, "תוך מאמץ שזה לא ייפול לידי ארגוני טרור". ההסתדרות הרפואית, נראה, פועלת מתוך חשש כי אי-עמידה בסטנדרטים הומניטריים עלולה להוביל לחרמות נוספים מצד ארגוני רפואה ומוסדות בינלאומיים, מה שעלול לפגוע ביכולתם של רופאים ישראלים לפעול בזירה הבינלאומית.
חבּוּרֶה מספקת פלטפורמה לכותבי תוכן ואינה אחראית על איכות ואמינות התוכן ובכלל. לדיווח על טעות או הפרת זכויות ולכל דיווח על התוכן לחץ כאן. ייתכן שהתמונות בכתבה יהיו כפופות לזכויות יוצרים