יום שישי, 11/04/2025
האנשים שלי
עמוד הבית » בעולם

טראמפ: "ישראל תוביל פעולה צבאית נגד איראן אם תידרש"

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הצהיר כי במקרה של פעולה צבאית נגד איראן, ישראל לא רק תהיה מעורבת אלא אף תוביל את המהלך הצבאי.

07:42 ,10/04/25
צילום מסך לפי סעיף 27 א
קרדיט: צילום מסך לפי סעיף 27 א
בואו לכתוב בחבּוּרֶה!

חבּוּרֶה בנויה מתוכן גולשים.
גם אתם מעוניינים לכתוב ולהשפיע?
הצטרפו והעלו עכשיו את התוכן שלכם

הצטרפות

נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, העלה את מפלס המתיחות במזרח התיכון כשהצהיר באופן חד-משמעי כי במקרה שתידרש פעולה צבאית נגד איראן, ישראל לא רק תהיה מעורבת במהלך אלא אף תוביל אותו. "אם נצטרך לנקוט פעולה צבאית מול איראן – ישראל תהיה מעורבת. ואף תהיה המובילה של זה", אמר טראמפ בהצהרה שעוררה הדים רבים בזירה הבינלאומית.

הצהרתו של הנשיא האמריקאי, שנכנס לתפקידו בינואר האחרון לאחר שניצח בבחירות 2024, מסמנת שינוי משמעותי במדיניות האמריקאית באזור ומעידה על כוונתו להעניק לישראל תפקיד מרכזי יותר בהתמודדות עם האיום האיראני. דבריו של טראמפ מגיעים על רקע מתיחות גוברת בין המדינות והחשש מהתקדמות איראן בתוכנית הגרעין שלה.

מומחים לענייני המזרח התיכון מעריכים כי הצהרתו של טראמפ נועדה להעביר מסר ברור לאיראן, אך גם לסמן את כיוון המדיניות האמריקאית החדשה תחת הנהגתו. "זהו מסר כפול – מצד אחד הרתעה חזקה כלפי איראן, ומצד שני הבהרה כי ארה"ב תעדיף לתת לישראל להוביל את המאמץ הצבאי במקרה של עימות", אמר פרופ' דניאל גולדשטיין, מומחה ליחסים בינלאומיים מאוניברסיטת ג'ורג'טאון.

דבריו של טראמפ משקפים גם את מערכת היחסים הקרובה שהוא שואף לבנות עם ישראל, בהמשך למדיניותו בקדנציה הקודמת. בתקופת כהונתו הראשונה, טראמפ קידם מהלכים משמעותיים פרו-ישראליים, כגון העברת שגרירות ארה"ב לירושלים, הכרה בריבונות ישראל ברמת הגולן ותיווך הסכמי אברהם שהביאו לנורמליזציה ביחסים בין ישראל למספר מדינות ערביות.

גורמים דיפלומטיים בוושינגטון מציינים כי ההצהרה של טראמפ מסמנת גם את החזרה למדיניות ה"לחץ המקסימלי" על איראן, שאפיינה את כהונתו הראשונה. "הנשיא טראמפ מאמין בהפעלת לחץ משמעותי על איראן, הן כלכלי והן דיפלומטי, ועכשיו הוא מוסיף גם את האופציה הצבאית בהובלת ישראל", אמר גורם בכיר בממשל האמריקאי שביקש להישאר בעילום שם.

בטהראן, דבריו של טראמפ התקבלו בזעם. דובר משרד החוץ האיראני הגיב בחריפות ואמר כי "איראן לא תירתע מאיומים ותגן על האינטרסים הלאומיים שלה בכל מחיר". הוא הוסיף כי "ההצהרות הפרובוקטיביות של נשיא ארה"ב מסכנות את השלום והיציבות באזור".

מנגד, בישראל התקבלו דבריו של טראמפ בתגובות מעורבות. גורמים רשמיים נמנעו מתגובה ישירה, אך גורמים ביטחוניים בכירים אמרו בשיחות סגורות כי "ישראל תמיד העדיפה לשמור על עצמאות אסטרטגית ופעולה עצמאית בכל הנוגע לאיומים קיומיים". עם זאת, גורמים אחרים בירושלים רואים בהצהרה של טראמפ חיזוק משמעותי לעמדת ישראל מול איראן.

אנליסטים צבאיים מציינים כי הצהרתו של טראמפ מעלה שאלות לגבי טיב שיתוף הפעולה הצבאי העתידי בין ארה"ב לישראל. "האם מדובר בהובלה ישראלית כשארה"ב מספקת תמיכה לוגיסטית ומודיעינית? או שמא מדובר במבצע משותף עם חלוקת תפקידים ברורה?", תהה אלוף במיל' יעקב עמידרור, לשעבר ראש המועצה לביטחון לאומי בישראל.

במקביל להצהרתו בנושא איראן, בשבוע שעבר הודיעה אינדונזיה על נכונותה להעניק מחסה זמני לפלסטינים מרצועת עזה. על פי הערכת נשיא אינדונזיה, המדינה המוסלמית הגדולה בעולם תקלוט בשלב ראשון כאלף עזתים. הנשיא האינדונזי כבר הנחה את שר החוץ במדינתו להתחיל בדיונים מעשיים עם הצד הפלסטיני באשר לפרטים הלוגיסטיים ואופן הפינוי של התושבים מהרצועה.

מומחים לענייני המזרח התיכון רואים קשר אפשרי בין שתי ההתפתחויות. "ייתכן שהצהרתו של טראמפ בנושא איראן וישראל היא חלק ממהלך רחב יותר להסדרת המצב באזור, שכולל גם פתרונות הומניטריים למשבר בעזה", אמר ד"ר סמיר חאלד, מומחה ליחסים בינלאומיים מאוניברסיטת קהיר.

בינתיים, באירופה התגובות להצהרת טראמפ היו מסויגות. מקורות דיפלומטיים באיחוד האירופי הביעו דאגה מפני הסלמה אפשרית באזור. "אנו קוראים לכל הצדדים לגלות איפוק מרבי ולהעדיף פתרונות דיפלומטיים", אמר דובר האיחוד האירופי.

במקביל, האו"ם הביע דאגה מהתבטאויותיו של טראמפ. "כל פעולה צבאית באזור עלולה להוביל להסלמה מסוכנת שתשפיע על יציבות האזור כולו", אמר דובר מטעם המזכ"ל. "אנו קוראים לכל הצדדים להימנע מרטוריקה מאיימת ולפעול בנחישות לקידום השלום והיציבות במזרח התיכון".

אנליסטים רבים מעריכים כי בחודשים הקרובים צפויה להתבהר מדיניותו של טראמפ בנושא איראן והמזרח התיכון בכלל. "הצהרתו בנושא תפקידה של ישראל היא רק חלק ממדיניות רחבה יותר שעדיין מתגבשת", אמר ד"ר רוברט סאטלוף, מנהל המכון וושינגטון למדיניות המזרח הקרוב. "יהיה מעניין לראות כיצד התבטאויות אלה יתורגמו למדיניות מעשית בחודשים הקרובים".

קרדיט: הקלטת מסך

חבּוּרֶה מספקת פלטפורמה לכותבי תוכן ואינה אחראית על איכות ואמינות התוכן ובכלל. לדיווח על טעות או הפרת זכויות ולכל דיווח על התוכן לחץ כאן. ייתכן שהתמונות בכתבה יהיו כפופות לזכויות יוצרים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות נוספות של ג'ק סלומון
עוד באותו מדור
ajax loader
- תוכן בבדיקה טרם עלה לאתר -
- תוכן בבדיקה טרם עלה לאתר -
האפליקציה שלנו מחכה לכם התקינו עכשיו