חבּוּרֶה בנויה מתוכן גולשים.
גם אתם מעוניינים לכתוב ולהשפיע?
הצטרפו והעלו עכשיו את התוכן שלכם
האם איראן תדהר לפצצה גרעינית בעקבות נפילת אסד?
גורמי ביטחון בארה"ב חוששים כי בעקבות נפילת משטר אסד והיחלשות הציר האיראני, חמינאי יאיץ את תוכנית הגרעין של איראן.
נפילת משטרו של בשאר אל-אסד בסוריה היא אירוע מכונן בעל השלכות מרחיקות לכת על המזרח התיכון כולו. בציר האיראני, שאיבד בשנים האחרונות מהשפעתו בשל הכישלונות הצבאיים והמדיניים, נשמעות כעת אזהרות חמורות מצד גורמי ביטחון במערב על אפשרות של האצה בתוכנית הגרעין של איראן.
בכירים בממשל האמריקני, אשר התבטאו בנושא, הביעו חשש כבד כי לנוכח ההיחלשות האסטרטגית של טהרן, המנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי, יחליט לזרז את פיתוח הפצצה הגרעינית כדי לשמר את מעמדה של הרפובליקה האסלאמית באזור. "אם הם ינסו להתקדם לנשק גרעיני", צוטט בכיר אמריקני, "ארצות הברית לעולם לא תרשה זאת". לדבריו, עמדת הממשל האמריקני ברורה ונהירה גם לממשל הנכנס, אשר הסכים כי צעדים נחושים יינקטו כדי למנוע את הגשמת שאיפותיה הגרעיניות של איראן.
ברקע לדאגות אלו, ניצבת ההבנה כי איראן נמצאת באחת התקופות המורכבות ביותר מאז המהפכה האסלאמית ב-1979. ההשקעה האסטרטגית שלה בסוריה, שהייתה אמורה להוות בסיס לוגיסטי וצבאי כנגד ישראל, קרסה עם נפילת משטר אסד. ארגון הטרור חמאס בעזה, שהיווה חלק מהשלוחות האיראניות באזור, נפגע בצורה קשה בעימותים מול ישראל, וחיזבאללה בלבנון ממשיך להתאושש ממכות קשות שספג בלחימה האחרונה.
למרות זאת, המשטר האיראני מסרב להוריד את ידיו מהמאבק האזורי. מקורות מודיעיניים מדווחים כי טהרן מנסה לשמר את רשתות ההשפעה שלה באמצעות תמיכה בחמושים ובמליציות שונות ברחבי המזרח התיכון. יחד עם זאת, התקיפות החוזרות ונשנות של ישראל נגד מטרות איראניות בסוריה ובלבנון פגעו אנושות ביכולות הארגונים הנתמכים על ידי טהרן.
המצוקה הכלכלית העמוקה באיראן, שהוחרפה בשל הסנקציות האמריקניות והמלחמה באוקראינה שפוגעת בשותפה הרוסית, הופכת את הדילמות של המשטר האיראני למורכבות עוד יותר. עם זאת, הממשל בטהרן עשוי לראות בהשגת נשק גרעיני לא רק מענה אסטרטגי ללחץ הבינלאומי אלא גם מנוף לשימור כוחו של המשטר בתוך המדינה.
ברקע כל זאת, העולם עוקב בדריכות אחר צעדיה של איראן. אם חמינאי יחליט להאיץ את תוכנית הגרעין, המשמעות עשויה להיות שינוי דרמטי בסדרי הכוחות האזוריים והבינלאומיים. ארצות הברית ובנות בריתה, יחד עם ישראל, כבר הבהירו כי לא יאפשרו לטהרן להגיע לשלב בו תוכל לאיים בנשק גרעיני. האתגרים שעומדים לפתחם של השחקנים המרכזיים באזור רק מדגישים את חשיבות הפעילות הדיפלומטית והמודיעינית לבלימת האיום האיראני.
חבּוּרֶה מספקת פלטפורמה לכותבי תוכן ואינה אחראית על איכות ואמינות התוכן ובכלל. לדיווח על טעות או הפרת זכויות ולכל דיווח על התוכן לחץ כאן. ייתכן שהתמונות בכתבה יהיו כפופות לזכויות יוצרים